сряда, 29 декември 2021 г.

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

 

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход - 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход - от юни 2021 до май 2024 година.

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Текстът е публикуван ТУК >>

Новините от днес и със задна дата