сряда, 29 декември 2021 г.

Много лоша новина от КЕВР се очаква днес

 

КЕВР предлага нов скок в цената на природния газ. Сумата, която се обсъжда, е 117 лева за мегаватчас от месец януари. Това е увеличение с малко над 14%. Утре ще се проведе открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което ще бъде обсъдена новата тарифа. Окончателното решение ще бъде взето в първия ден на новата година, съобщи Епицентър. 

Не се очаква благоприятен обрат и при цената на газа в Европа. Точно обратното, текущите котировки говорят за рекордно поскъпване дори през лятото на 2022 г. , сочат очакванията на трейдъри, анкетирани от Bloomberg.

На спот борсите тази седмица цените на горивата отбелязаха спад от най-високите стойности за всички времена, но летните форуърдни договори чупят рекорд след рекорд. В края на годината те доближават нива от $1200 за хиляда кубически метра.

Преди седмица цената на газа за доставка през лятото възлизаше на малко над хиляда долара за хиляда кубически метра. Миналия месец можеше да се купи за 600 долара за хиляда кубически метра.

Песимизмът на участниците на пазара до голяма степен се дължи на изявлението на Германската федерална мрежова агенция (BNetzA), която нарече пускането на Северен поток 2 малко вероятно до края на годината. Очакванията им са повлияни и от отказа на Русия да доставя гориво по газопровода Ямал-Европа, който не работи пети пореден ден.

Старши анализаторът на Rystad Energy в Норвегия Каушал Рамеш обобщава нагласите с коментара, че не вижда обстоятелства, които биха могли да намалят цените на газа в краткосрочен план.
 
Според участниците в анкетата, Европа ще може да се справи с енергийната криза едва през пролетта на 2023 г., когато цените паднат до $300-450.

Новините от днес и със задна дата