вторник, 14 декември 2021 г.

Кирил Петков призова работодателите да въведат зелен сертификат

  

Министър-председателят Кирил Петков призова представителите на бизнеса да изискват зелен сертификат за своите служители.

"Трябва да бъдем практични и от днес нататък да вдигнем нивото на ваксинация. Моята първа заповед в Министерския съвет ще бъде всеки да влиза със зелен сертификат.

Надявам се, че това ще стане във всички министерства. Същото го направете и във вашите бизнеси", каза Петков пред участниците във форума Powers Summit, който събира за диалог властта, бизнеса и гражданския сектор.

"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация", категоричен е премиерът.

"Трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът ни да бъде отворен, ако искаме децата ни да ходят на училище и болниците да не са пълни. Това е общо дело и споделена отговорност", коментира Петков, цитиран от БТА.

Премиерът потвърди, че една от първите му заповеди като премиер ще бъде всички служители и министри да влизат в сградата на Министерския съвет единствено със зелен сертификат.

При откриването на форума Петков каза, че България може да бъде лидер в някои сектори, а иновациите, които излизат от страната ни, могат да станат "пример как една малка държава в Източна Европа може да покори ниши и пазари". "Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава."

Премиерът подчерта, че една от ключовите роли на новоизбраното правителство ще бъде да инвестира в образованието, за да може децата и подрастващите след време да бъдат адекватни на развиващия се пазар на труда.

"Държавата не създава добавена стойност. Нито политиците я създават, нито депутатите. Тя се създава от бизнеса. За да създава той висока добавена стойност, там трябва да бъдат младите учени.

Бизнес лидерите трябва да работят с младите учени и да създават добавена стойност. Тя да създава данъчни приходи, които да идват в държавата, а ние политиците имаме за задача тези пари да не отиват в погрешни посоки. Затова и нашият призив е за нулева корупция", отбеляза министър-председателят.

Новините от днес и със задна дата