четвъртък, 23 декември 2021 г.

Повдигнаха обвинение на шефа на ГДБОП заради аферата около магистрала „Хемус”

  

                                     Снимка: БТА

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши служебно задължение във връзка с правораздаването. Обвинението е срещу началника на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) гл. комисар Калин Стоянов, съобщиха от прокуратурата. 

На комисар Стоянов е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност и е взета мярка за неотклонение "подписка". 

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

Събрани са достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП към МВР за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. 

Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото. 

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

Новините от днес и със задна дата