четвъртък, 23 декември 2021 г.

Министърът на енергетиката доволен от драстичното повишаване на износ на ел. енергия, за сметка на високата цена за българския бизнес!

  

Всички разумни мерки срещу високите цени на електроенергетиката са взети. Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов в сутрешния блок на БНТ на въпрос защо индустрията е недоволна от наложения "таван" на помощта. Според него съвсем нормално е да има по-високи очаквания от страна на бизнеса, но той е на мнение, че се постига нормален баланс. Освен това комуникацията ще продължи, за да може да се оптимизират механизмите за подкрепа.

На брифинг в енергийното ведомство преди два дена министър Николов съобщи, че Министерството на енергетиката предлага компенсации на обща стойност 1,5 млрд. лв. в защита на потребителите от високите енергийни цени, които да действат до края на март 2022 г., припомня БТА. Компенсациите за бизнеса за декември ще се изчисляват като 75 процента от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната борсова цена за юли. Този вид подпомагане на бизнеса е за около 940 млн. лв. до края на периода. Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е за 350 млн. лв. Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лева.

Министърът допълни в ефира на БНТ, че има данни, че цените на т.нар. пикова мощност драстично се различават от непиковата. Същото важи за стойностите на тока през уикендите и неработните дни. Николов обясни, че причината да има таван на помощта е, за да има прогнозируемост на бюджета. Освен това по този начин ще има елемент и на заинтересованост от страна на самите бизнеси, които също трябва да наблюдават стойностите, за да не се стига до подобни пикове в България. Цените на тока на борсата се променят доста бързо. 

Само в рамките на няколко дни са се повишили от 350 лева за мегаватчас на над 800 лева. Тази сутрин са около 700 лева за мегаватчас, посочи Николов, но не отбеляза, че точно драстичното повишаване на износа на ток, повишава неговата цена. Той отбеляза, че в България, както и в целия регион, цената на електроенергията е относително еднаква и така ще бъде, тъй като страната ни е част от единен енергиен пазар, но пропусна да каже, че Румъния например, за да има по ниска цена за бизнеса е ограничила износа. Според него системата на производство на електроенергия у нас е стабилна и това го доказват данните, че има повишение от 15 процента на произведения ток през последната година и нарастване на консумацията с около 4 на сто. От друга гледна точка фактът, че драстично се е повишил износът, показва пък, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, добави министърът.

За да започне да се балансира системата, ще се предприемат мерки, които са свързани с дългосрочното планиране, включително начина на планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, коментира още министърът. Част от мерките са тези дефицити да се компенсират, което означава, че по този начин директно ще се подпомогнат бизнес и битовите потребителите, защото в момента се сваля натискът за повишаването на цената за преносни услуги.

Другото нещо, което се обсъжда като средносрочна и дългосрочна мярка, е олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствени ползване, добави министър Николов.

Министърът на енергетиката не пожела да коментира наложения мораториум от парламента върху цените на тока, парното и водата, защото има ясно разделение на властите.

Компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ не се обмислят, тъй като цената у нас е значително по-ниска от цените на съседни държави и средната в Европа, заяви Николов. За сметна на това ще се подпомогнат битовите потребители, като по този начин ще се освободи разполагаем доход и битът ще консумира повече стоки от бизнеса. В МС е мислено как да се освободи тежестта възможно най-бързо и ефективно за гражданите, особено в по-засегнатите групи. Това индиректно ще подпомогне и бизнеса, счита енергийният министър.

По темата за "ТЕЦ Марица изток 2" министърът счита, че поради контекста на пазара финансовите резултати на въглищната централа тази година ще са много по-добри. Към момента техническото функциониране на ТЕЦ-а е много добро и то значително подпомага системата, за да няма допълнителен дефицит на електроенергия. 

Това обаче не означава, че "ТЕЦ Марица изток 2" не трябва да оптимизира дейността си и някои разходни елементи. За целта екипът на Министерството на енергетиката ще подготви одитни комитети, които заедно с Българския енергиен холдинг ще прегледат финансовите резултати в детайли.

Новините от днес и със задна дата