петък, 10 декември 2021 г.

Богопомазани: Без зелен сертификат за депутатите в НС

  

                                 Снимка: "Булфото"

Депутатите без зелен сертификат няма да могат да работят дистанционно. Това стана ясно, след като парламентът не прие редакционното предложение по този казус на ГЕРБ-СДС.

От гласували 193-ма народни представители, "за" бяха 77, а "против" - 99.

Народните представители обаче решиха, че поставените под карантина заради коронавируса ще могат да участват в заседанията чрез онлайн платформи.  Вносител на предложението е Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната" и група депутати.

"За" бяха 155 народни представители, "против" 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласуваха срещу предложението, 18 се въздържаха.

Подобни правила действаха и по време на 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Днешното заседание вместо с парламентарен контрол отново започна с дебати за зеления сертификат - точката, която стана повод за спорове и на предишните две заседания.

Преди началото на дебата по точката декларация в подкрепа на зеления сертификат прочете Александър Симидчиев от ПГ "Демократична България". Вчера от групата казаха, че те ще предложат свой проект на решение по казуса със зеления сертификат и приложението му в НС.

COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, заяви проф. Александър Симидчиев.

"47-ото НС е избрано, за да представлява пряко българския народ, следователно COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, така както за всеки наш избирател", посочи още той и добави, че макар заповедта на здравния министър да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на "тежка липса на морал" и "представителност" да не се приеме отговорността и да не бъде въведено това изискване на територията на българския парламент.

"Хубаво" е, че вие също смятате, че НС е мол или ресторант, коментира председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обвини ДБ, че не са последователни в думите си, защото ден по-рано казали, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС, а днес били на друго мнение.

Социалистът Георги Михайлов обяви, че БСП не е против зеления сертификат, но той е тема на друга дискусия. Всички депутати на левицата имали зелен сертификат, но били възмутени от начина, по който той бил въведен в страната. 

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ отговори на колегата си от БСП, че сертификатът трябва или да важи за всички, или за никого.

Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания, каза Манев.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че темата в момента не е "за" или "против" зеления сертификат, не е и "за" или "против" доброволната ваксинация.

Обсъждаме проект на решение, който е юридически и логически елементарен - именно дали депутатите, както останалите граждани у нас, трябва да спазват правилата, обясни тя.

По думите ѝ, ако голяма част от народните представители не разбират защо всъщност е дебатът - "той е за това дали ние спазваме правилата, защото нашият работодател е българският народ, а хората на свой ред са задължени да спазват същите тези правила", подчерта Атанасова.

"Ние не ограничаваме права, напротив - ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто - или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

От БСП думата взе Крум Зарков, който попита дали присвоилите парите от "Хемус" били ваксинирани и колко антитела имали 8-те джуджета.

"ГЕРБ използва темата, за да засвири на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото чувство има своето основание и не в зеления сертификат е проблемът", каза Зарков.

Делян Добрев поиска от присъстващия в залата за парламентарен контрол министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да провери кой от депутатите в залата е с маска и да каже дали ще му наложи санкция.

Асен Василев от ПГ "Продължаваме Промяната" предложи прекратяване на дебата, но Христо Гаджев от ГЕРБ му опонира, като заяви, че такава процедура може да се приложи само за дебати по второ четене на законопроект.

Вчера парламентът не успя да стигне до гласуване на точката, първо, защото дебатът навлезе във времето за блицконтрол, а след като беше възобновен, дойде и краят на пленарното заседание.

Новините от днес и със задна дата