петък, 24 декември 2021 г.

Емилиян Гебрев е собственикът на басейна в скалите край Синеморец

  

                                   Снимка: Булфото

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев е собственик на имота с вграден в скалите басейн в местността "Поляните" край Синеморец, съобщава БНР.

След проверка на областната управа в Бургас оттам твърдят, че басейнът е изграден върху скали, които са публична държавна собственост, което е незаконно. От Окръжната прокуратура в Бургас разпоредиха на кмета на Царево да извърши проверка по случая.

Гебрев не пожела да бъде записван и изпрати писмен отговор на поставените въпроси, а кметът на Синеморец Костадин Диков потвърди, че имотът с басейн в скалите е негов.

В отговора си Гебрев уточнява, че 11-те декара земя край морето, където той е построил дървена вила, са закупени от семейството му от частни собственици през 90-те години на миналия век. На целия проект за строителството на вила с басейн е направена оценка за въздействие върху околната среда.

За монтирането на басейна в скалите са издадени необходимите разрешения, а мястото е определено от геодезист. Басейнът е пластмасов, голям близо 12 квадратни метра и е дълбок 1,20 метра. До него има изградени дървени стълби.

Съоръжението е монтирано преди 20 години, каза Емилиян Гебрев. Имотът с морската вила не е преграден с ограда и през него се минава свободно, посочи още той. Зоната, в която се намира морската вила с басейна, е урбанизирана територия.

Днес Община Царево започна проверка по случая. Кметът на Царево Георги Лапчев заяви, че според него няма как басейнът върху скалите да е на частен терен.

До 22 януари 2022 г. е срокът, в който Община Царево трябва да предостави данни на Окръжната прокуратура в Бургас за строителството край Синеморец.

Вчера областният управител на Бургас Мария Нейкова заяви, че частен имот препречва пътя до скалите, където е вграден басейнът:

"Преди басейна има имот, който е частна собственост и който имот възпрепятства достъпа на държавата до държавния имот, в който е изграден този басейн".

Новините от днес и със задна дата