вторник, 7 декември 2021 г.

Създателката на "Астра Зенека": Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

  

Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Ковид криза, предупреждава професор Сара Гилбърт, един от създателите на ваксината "Астра Зенека", съобщава Би Би Си.

"Това няма да е последният път, в който вирус заплашва живота и препитанието ни. Истината е, че следващата пандемия може да е много по-лоша. Може да се сблъскаме с по-заразен и по-смъртоносен вирус", твърди Гилбърт.

Създателката на "Астра Зенека" смята, че е необходимо допълнително финансиране, както и създаването на необходимата инфраструктура, която да не допусне човечеството да се сблъска неподготвено с нова пандемия.

По думите на Гилбърт трябва да запазим постигнатото до момента, защото ако загубим натрупания до тук напредък, то може да се сблъскаме с по-страшна от сегашната ситуация.

Сара Гилбърт се присъединява към Бил Гейтс, който преди около три месеца заяви, че светът е слабо подготвен за нова пандемия.

Съоснователят на Microsoft разкри и как изглежда готовността за пандемия.

"Трябва да можем да разработим нова ваксина за 100 дни, след което да се извърши доставка, обхващаща всички страни на планетата, в рамките на още 100 дни", споделя Бил Гейтс.

Забележките на филантропа съвпадат с доклад от 13 септември на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Документът призова за повече инвестиции в здравните системи на страните, за увеличаване на производствените мощности за ваксини и за справяне с глобалната неравнопоставеност при ваксинацията.

Базираната в Холандия фондация Access to Medicine, финансирана от правителствата на Обединеното кралство и Холандия, подчерта наскоро, че съществува вероятност следващата голяма пандемия да е свързана с вируса Нипа, чиято смъртност достига до 75%.


"Вирусът Нипа е друго ново зараждащо се инфекциозно заболяване, което предизвиква голямо безпокойство. Нипа може да гръмне всеки момент. Следващата пандемия може да бъде устойчива на лекарства", пишат от Access to Medicine.

Вирусът Нипа е остропротичащо респираторно и неврологично заболяване по свинете и човека. Заболяването е зооноза. Характеризира се с висока телесна температура, сърдечни и респираторни нарушения, които с напредване на заболяването се задълбочават.

"Пандемията от Ковид-19 струва на световната икономика трилиони долари. Ако международната общност инвестира дори малка част от тези пари в неща като следенето на заболеваемостта сред хората, производството на ваксини и по-добри лекарства, то шансовете за друга подобна пандемия биха драстично намалели", заяви преди месец Бил Гейтс в разговор със сп. TIME.

Милиардерът призова за създаването на комбинирани ваксини срещу множество заболявания; както и ваксини, които не изискват повторно инжектиране и могат да се съхраняват при стайни температури.

Бил Гейтс допълва, че готовността на човечеството за нова пандемия би спасила мнозина от това, което може да е "най-голямата заплаха за всички ни" - биотероризмът. Според милиардера съществува риск в близкото бъдеще терористи да разработят и пуснат много вирулентен щам на едрата шарка.

"Създаването на специализирано звено към СЗО, което да следи за бъдещи пандемии и биотероризъм ще струва около 1 милиард долара на година", завършва Гейтс.

Новините от днес и със задна дата