вторник, 7 декември 2021 г.

БЛС разследва доц. Мангъров, грозят го глоба от 5 минимални заплати и порицание

  

                                          Снимка: БТА

Българският лекарски съюз разследва доц. Атанас Мангъров заради негово интервю. Противникът на Ковид мерките има 10-дневен срок да отговори на етичната комисия към организацията, съобщава bgonair.

Ако БЛС сметне, че инфекционистът е нарушил текстове от Кодекса за професионалната етика на лекарите в България, го грози порицание и глоба до 5 минимални заплати. Времето му за отговор е до 7 декември.

Самият Мангъров още не е подготвил писмената си защита. Не познава и учения, подал сигнала до съсловната организация. Но повтаря тезите си, които развива още от миналата година. "Нито е лекар, нито е болен. Нещата, в които ме обвинява, че съм прегрешил, са известни на всички. Той твърди, че моето отношение към "зелените сертификати" е неправилно. Той се изказва срещу моето изказване, че тези, които са ваксинирани, могат да се заразяват. Което е така. Те могат да се заразяват. Той твърди, че едва ли не коронавирус в детската възраст протича тежко, което не е вярно. Децата са тези, които трябваше да посрещнат тази епидемия", заяви доц. Мангъров.

А действията на съсловната организация той сравнява с времената отпреди 1989 година. "Всеки, който се изкаже против линията на партията, веднага му се режеше главата. Аз съм се явявал на изпит по "Научен комунизъм". Който е толкова научен, колкото са и тези тези на тази пандемия. Цялото това нещо, че тези от БЛС са се вързали на това глупаво писмо, само ми създават нерви. Не че се нервирам кой знае колко", каза още инфекционистът.

Според математика от БАН - проф. Николай Витанов обаче доц. Мангъров е сред помагачите на пандемията. "Аз започнах да предупреждавам за повишена смъртност поради факта, че в главите на много хора са вкарвани идеите, че този вирус е безобиден, че го няма, че той ще изчезне, че някой ще си скъса дипломата, ако вирусът не изчезне. А резултатът е налице. Чак след въвеждане на "зелените сертификати" ваксинацията помръдна. Някой е вкарал в главите на хората идеи, които им вредят", категоричен е той.


Мангъров обаче смята, че неговите тези помагат на обществото. "Всеки, който иска да се ваксинира, може да се ваксинира. Но тези ваксини не са направени по правилата на медицинското изкуство. И не сме наясно какво може да се случи след няколко години", настоя инфекционистът.

"Мангъров е продукт на времето и на хората, които не желаят да спазват мерки", посочи проф. Витанов.

А докато приключи проверката на Българския лекарски съюз, доц. Атанас Мангъров вече ще е влязъл в новата си роля на съветник по здравната политика на партия "Възраждане".

Новините от днес и със задна дата