неделя, 12 декември 2021 г.

Проф. Камен Плочев: Вирусът на COVID-19 е изолиран още на 7 януари 2020 г., на 12 март бе обявена пандемия

 

Проф. Камен Плочев разкри дали според него, а и редица световноизвестни учени, COVID пандемията ще има край. Освен това българският медик коментира и дали вирусът е "изтърван" от някоя лаборатория или пък е възникнал от нелепа ситуация с човек, пещера и прилеп.

Ето какво каза той в интервю за "Телеграф":

- Проф. Плочев, в интернет циркулират много неверни твърдения относно коронавируса. Едно от тях е, че COVID-19 не е изолиран. Вярно ли е това? - Не, не е вярно. Вирусът е изолиран на 7 януари 2020 г. Тогава е установена геномната секвенция. На 12 януари за това е информирана СЗО, а на 14-и са създадени първите RT-PCR тестове. През февруари 2020 г. бе потвърдено и предаването на заразата от човек на човек, а на 12 март СЗО официално обяви пандемия на инфекциозната болест COVID-19.

- Как е устроен SARS-CoV-2?
-  SARS-CoV-2 се състои от четири основни структурни протеини: шип (S), мембрана (M), обвивка (E), които оформят повърхността на вириона, и нуклеокапсид (N), който обвива вирусната РНК във вириона. Глобално доминиращия щам по света е D614G, обозначен като B.1. Като всеки РНК-вирус, SARS-CoV-2 мутира с висока честота.

- Кое кара коронавирусите да мутират?
- Мутацията е генетична рекомбинация при вирусите. Тя възниква, когато два различни щама от един и същи вирус заразяват една и съща клетка на гостоприемника. В тази обща среда те могат да обменят гени, докато се репликират, за да произведат следващото си поколение. По този начин вирусите се променят и човешкия организъм трудно може да разпознае новите им варианти. Истината е, че не само хората, но и самите вируси се борят за оцеляването си в природата. Мутациите в рамките на щама се наричат варианти. До момента са публикувани данни за много варианти, но СЗО обръща внимание на осем от тях.

- Задава се новият вариант на коронавируса Омикрон. Какво знаем за него?
- Новият вариант Омикрон, класифициран като B.1.1.529 се разпространява много бързо в почти всички провинции на Република Южна Африка. До момента се наблюдава, че новият вариант успешно измества другите варианти на място и прави това с много по-висок темп, отколкото преди сме наблюдавали при Алфа (британския вариант) и Делта  (индийския вариант).

Новият вариант вече стигна и до Европа. Първият такъв случай е на жена в Белгия, която развива тежки симптоми 11 дни след пътуване в Египет. Минала е през Турция. Тя не е посещавала която и да било държава в Южната част на Африка, което означава, че вариантът вече се е разпространил и в други африкански страни. Друго важно уточнение е, че не е била ваксинирана и не е боледувала до този момент от коронавирус.

Вариантът Омикрон носи много голям брой мутации като повечето от тях имат доказан капацитет да придават различни по тип и магнитуд нежелани свойства на вируса, а други са нови. Вариантът има такива мутации, които без съмнение са опасни. Те повишават способността му да влиза в клетките, нивото му на заразност, и капацитета му да пробива имунните защити. Това означава, че той по-лесно ще заразява прекаралите инфекцията и ваксинираните.

-  Кои са другите варианти на коронавируса, които познаваме?
- През септември 2020 г. е бил открит за първи път Британският вариант B.1.1.7. (алфа). След него последователно бяха открити Южноафриканския B.1.351 (бета), Бразилския P.1 вариант B (гама), вариант Калифорния 1.427/9 (епсилон) и вариант B.1.526 Ню Йорк (дзета). На 5 октомври м.г. в Индия е идентифициран нов вариант, предизвикващ безпокойство, технически наречен B.1.617. (делта) и подвариант В.1.617.1 (делта+).

- Опасен ли е Мю-вариантът на SARS-CoV-2?
- Да. За първи път вариантът Мю е открит в Колумбия през януари тази година и е докладван в 40 страни. Най-новият вариант в Южна Африка бе класифициран като вирусна опасна инфекция на 30 август, след като здравната агенция на ООН отбеляза, че „има съвкупност от мутации, които показват потенциални свойства, че може да избягва реакциите на имунната система“. Този вариант на коронавируса е способен да избягва антителата, произведени чрез инфекция или ваксинация, като СЗО подчертава, че предварителните данни „показват намаляване на неутрализиращия капацитет на реконвалесцентни и ваксинирани серуми“.

- А опасен ли е Ламбда-вариантът?
- Има основания за притеснения. Вариантът Ламбда принадлежи към рода C.37, който е определен като опасна инфекция на 14 юни 2021 г. от СЗО. Този вариант се разпространява предимно в страни от Южна Америка, които включват Чили, Перу, Аржентина и Еквадор.

- В Чили повечето хора са имунизирани, а виждаме, че стана пробив в колективния имунитет. На какво се дължи това?
-  Прав сте. Степента на ваксинация в Чили е значително висока, като скорошно проучване, проведено там показа, че около 60% от населението е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19. Наскоро, през пролетта на тази година, в Чили се наблюдава бърз скок на случаите на COVID-19. Това е така, защото Ламбда-вариантът е в състояние да избегне имунните отговори, предизвикани чрез ваксинация и може да предизвика епидемия в бъдеще.

- А как да си обясним, че в България при нисък процент на ваксинирани нямаме локдаун, докато в други държави, включително от Европа, при висок процент ваксинирано население се налага локдаун?
- Отговорът на този въпрос е по-скоро политически, отколкото медицински. Считам че в определени върхови периоди на разгар на пандемията трябва да се налага локдаун, предвид необяснимото нежелание на българите да спазват всякакъв санитарен ред (маски, дистанция, дезинфекция и други).

- Очакват ли се нови варианти на коронавируса с висока смъртност?
- Да, за съжаление. Започнаха да се явяват нови варианти на коронавируса. Някои мутации могат значително да намалят ефективността на ваксините.

- Достоверна ли е теорията, според която заразяването с коронавирус на първия човек е станало в пещера, обитавана от прилепи?
- Да, най-вероятно първият човек се е заразил в пещера, където той е дишал заразен с коронавирус прах. След това коронавирусът се предава от болни към здрави хора посредством аерогенно и контактно заразяване.

- Може ли COVID да се предава директно от прилепите на хората?
- Не, това не е възможно. Компютърното моделиране e установило, че способността на вируса да се свързва с ACE2 протеина на прилеп е лоша. Това ни говори, че вирусът не се предава директно от прилепите на хората.

- А възможно ли е коронавирусът да е създаден в лаборатория?
- Възможно е, но не е доказано. Вирусът може да е преминал към хората от прилепи чрез животно-посредник (зоонозен произход). Но не е изключено вирусът да е бил изпуснат от лаборатория по вирусология (технически инцидент). Необходимо е задълбочено научно разследване.

- Доколкото ми е известно, в България не се правят аутопсии на починалите от COVID-19. Разумно ли е да се правят такива аутопсии?
- Лично на мен като лекар ми е много необходима аутопсия за да анализираме точната причина за смъртта, с цел недопускане на грешки, които са неминуеми при лечението на нова и непозната болест.

- Какви следва да бъдат действията по прекъсване на механизма на предаване на COVID-заразата?
- На първо място е активното епидемиологично проучване за ранното и пълно откриване на източниците на инфекция. На второ място – личният лекар задължително да известява при съмнение за заболяване с цел уточняване и евентуално изолиране на източниците на инфекция. На трето място – налагане на противоепидемичен режим, който не позволява заразяване на обкръжаващите лица. Това включва ползване на предпазни средства, проветряване на затворените помещения, дезинфекция на околната среда, личностна изолация и прекъсване на контактите в обществото, включително налагане на локдаун.

- Възможно ли е COVID никога да не напусне живота на хората?
- Почти сигурно е, че COVID-инфекцията няма никога да изчезне от Земята. Човечеството ще трябва да се научи да живее съвместно с коронавирусите и с другите микроорганизми. Учените считат за минимална вероятността този вирус да бъде напълно унищожен и да бъде елиминиран от всяко кътче на света.

Според един анализ на учени от университета в Оксфорд, човечеството ще излезе от пандемията най-рано през 2024 г. До тогава всички правителства трябва да се придържат към частичните мерки за безопасност и да продължат с имунизационните кампании.

Кой е той?
Проф. д-р Камен Плочев, д.м.н е ръководител на клиника по инфекциозни болести на МБАЛ-София към ВМА.

Професор, доктор на науките, с дисертационен труд на тема: „Организация на медицинските дейности в Българската армия за противодействие при употреба на биологично оръжие” - защитен през 2011 г.

Носител е на Орден за вярна служба под знамената и на Орден за заслуги към отбраната на страната - за постигнати високи резултати във военнонаучнатата и лечебната дейност.

Новините от днес и със задна дата