вторник, 28 декември 2021 г.

Надежда Нейнски скастри коалицията и Радев ВИДЕО

  

„Най-голямото притеснение за мен е дали партиите, членки на новата коалиция, си представят промяната по един и същ начин". Това коментира при гостуването в NOVA тази сутрин Надежда Нейнски, бивш външен министър на държавата.

"Всички избори се правят с някаква надежда, с очакване за по-добро. Думата промяна обаче има различно значение. Тепърва предстои да видим как ще се развие политическата и икономическата ситуация у нас", каза тя. 

"Най-важното в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи, които предстоят на страната ни", продължи Нейнски. 

По думите ѝ мнозинството се е съставило с желанието да разруши стария модел на управление, но тепърва ще видим какви реформи ще се приложат. 

Тя коментира и казуса със Северна Македония. 

„Между България и Северна Македония има двустранен договор, рамкова позиция и решение на парламента. Двете държави, каквото са могли да постигнат заедно, са го направили. ЕС трябва да се превърне в гарант, че този документ ще бъде изпълняван, защото взаимните обвинения между страните, е че това не се случва”, обясни Нейнски. 

„През последните седмици станаха три неща, които причиниха притеснение в демократично мислещите хора. Едното е твърдението на президента Радев, че Крим е руски. Второто е съзнателното желание да се преосмислят някои позиции на България. Стефан Янев каза, че натовски войски не могат да бъдат посрещнати в България. Това е част от руската позиция. Третото е това, което се случва във МВнР“, коментира бившият ни посланик в Турция.

На въпрос трябва ли да има натовски сили у нас, Нейнски коментира следното:

„Нашето членство в НАТО беше съзнателен избор, който получи огромна подкрепа. Изпълнението на договора трябва да е от всички страни членки".

Новините от днес и със задна дата