вторник, 28 декември 2021 г.

На кого ще бъде отказвана лекарска помощ при триаж?

  

Конституционният съд на Германия постанови, че законодателната власт трябва да създаде правно обвързващи критерии, според които при ситуация на триаж, предизвикана от пандемия, хората с увреждания и съпътстващи заболявания да бъдат защитени.

Триажът е процес на приоритизиране на пациенти или на база на сериозността на заболяването им, или според шанса им за оцеляване. Той се налага в случай на препълване на болничните легла, когато на някои пациенти трябва да бъде отказана медицинска грижа.

Конституционният съд обсъжда темата от средата на 2020 година. Тя отново стана актуална, след като Германия се изправи пред четвърта вълна от Ковид инфекции, предизвикана от силно заразния нов вариант Омикрон.

До момента препоръките се издаваха от съсловните организации

Решението на съда бе в отговор на жалба на девет души с увреждания и съпътстващи заболявания, които се опасяват, че ще им бъде отказана лекарска помощ, ако се спазват сегашните препоръки. Те призоваха държавата да определи какви ще са критерии, за да стане ясно кои пациенти ще продължат да получават животоспасяващо лечение, ако отделенията бъдат препълнени и медиците бъдат изправени пред тежкия избор да откажат грижи на някои от болните.

Преди "клиничните и етични препоръки" за триаж бяха изготвяни от Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина (DIVI), заедно с други съсловни организации. Жалбоподателите смятат, че тези препоръки могат да ги поставят в неблагоприятно положение, тъй като общото здравословно състояние и съпътстващите заболявания на пациентите са включени като критерии за подбор.

Само депутати са упълномощени да издадат такива препоръки

В отговор от DIVI заявиха, че на никого няма да бъде отказано лечение въз основа на неговата възраст, предишни заболявания или увреждане. Те подчертаха, че критериите ще влязат в сила само когато такива фактори намаляват вероятността да оцелееш при заразяване с Ковид-19. Но организацията също призова държавата да вземе решение, за да даде на медицинския персонал правна сигурност.

Защитници на правата на пациентите подкрепиха искането държавата да създаде конкретните насоки за прилагане на триаж. "Федералните депутати са единствените, които са демократично упълномощени да вземат такова решение", заяви председателят на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Той каза пред информационната агенция ДПА, че въпросът се съсредоточава главно върху това при кого ще бъде преустановено подаването на кислород. "И това е нещо, което трябва да реши Бундестагът, а не икономистите", каза Бриш.

Материалът е публикуван в DW

Новините от днес и със задна дата