вторник, 14 декември 2021 г.

Прокуратурата се самосезира, започва проверки за заплахите срещу Ицо Хазарта и Бойко Рашков

  

                                       Снимка: БТА

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с изявления, направени вчера от депутата Христо Петров и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, касаещи отправени заплахи спрямо тях.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. В хода на същата са изпратени писма до Народното събрание и до Министерство на вътрешните работи, в които във връзка с изявленията са отправени и конкретни въпроси. Поискано е да бъде уточнено - евентуално от кого са направени заканите, кога и къде се е случило това и по какъв начин са отправени конкретните заплахи, съобщиха от Прокуратурата.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство, допълват от институцията.

В първото си изказване от парламентарната трибуна вчера Христо Петров, по-известен като рапъра Ицо Хазарта, обяви, че е получил заплахи заради подкрепата си за проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Получих едно много недвусмислено послание - че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам", заяви Петров. Той съобщи и че тази заплаха само е успяла да го мотивира наистина да се кандидатира за народен представител.

"Аз съм човек, който също изпитва страх, но веднъж Асен Василев ми каза: "Нормално е да те е страх, но има неща, които са по-важни от страха", завърши Христо Петров. Цялата зала млъкна, а накрая последваха аплодисменти.

По-късно в понеделник вътрешният министър Бойко Рашков също заяви, че е бил заплашван. "Не само Ицо Хазарта са заплашвали. Знаете ли, че по отношение на мен има заплахи?", каза Рашков. На въпросите какви са били те и от кого са дошли, Рашков каза само: "Питайте ГЕРБ".

Новините от днес и със задна дата