четвъртък, 16 декември 2021 г.

Десислава Атанасова разкри какъв страшен и абсолютен рекорд ще има тази вечер!

  

Изобщо не сме се опитвали да подхлъзнем никого. До колкото знам Аталай също е опозиция. Това каза председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

"Поставихме проект, който решаваше темата с решаването цената на енергията. Правителството още няма никаква представа какво решение да вземе. Проблемите са два - единият е, че трябват спешни мерки, защото ако не взехме мерки цената щеше да се увеличи между 10-15%, на второ място няма да време да се вземе друго решение. НС и МС не могат да се месят в работата на регулаторния орган", каза тя.   Атанасова припомни, че притеснението за другите парламентарни групи е било, че мораториумът няма срок.

"Нямаше предложение да действа със задна дата. Идеята беше цените да са тези, които бяха на 1 януари 2021 година, защото бяха много по-ниски цени. Днес обаче какво се случи - на практика, те препотвърдиха решението си от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт на мораториума на мораториума, колкото и да е смешно. Цените няма да са на нива 1 януари, а на нива цени от днес", обясни Атанасова.

"Знаете, че в последните месеци цената за бизнеса расте главоломно и днес вечерта ще има абсолютен рекорд - очаква се 816 лв. за мегават час. Това неминуемо ще се отрази на цената на хляба и другите услуги.

Решението за 110 лв на месец на бизнеса беше за 2 месеца. Декември бизнесът не получава такива пари, а онези още не са изплатени. Бизнесът помоли НС, когато коментира мерките за цените на битовите потребители, да обърне внимание и на бизнеса. Около 250 млн. се очаква да изкарат производителите на електроенергия", каза тя.

"Държава е задължена да изкупува електроенергията. Ако цената е била 120 лв., а днес 500 лв. държавата трябва да покрие разликата. Предложихме това да не се случва, за да успее държавата чрез министъра на финансите да се направят разчети, с които да се компенсира до 75% бизнесът", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Не сме водили дебати за ваксинацията, зеления сертификат и рестриктивните мерки за ковид пандемията. Не сме говорили дали е нужно да се спазват правилата, както за всички други граждани. Помните ли "Пирогов", която е най-голямата спешна болница, лекарите чакаха с часове, за да докажат, че имат зелен сертификат и право на работа. Повече от седмица демонстрираме, че депутатите сме една богоизбрана част от обществото.

Да, ние работим, но в среда от 240 човека, медии и журналисти. Ние сме в старата сграда на НС, където няма никакво разстояние и по никакъв начин не доказваме, че спазваме правила. Първата заявка на Петков беше, че ще въведе зеления сертификат след 40 дни. Това звучи много несериозно. 

Ако има неваксинирани, както за всички останали хора, важи или PCR или антигенен тест. Аз пледирам за еднакви правила спрямо всички - и за гражданите и за МС. Защо за МС има 40 дни отсрочка? Те по-различни ли са от нормалните граждани", завърши тя.

Новините от днес и със задна дата