четвъртък, 16 декември 2021 г.

Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност, за да обсъдят отношението ни към Северна Македония / видео

 

Ще свикам Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да обсъдим отношението ни към Северна Македония. Трябва да направим обстоен анализ защо се стигна до това България да не може да каже "да" на членството на Северна Македония в ЕС. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

По думите му, България ще отвори вратата на РСМ само при гаранции и защита на националния ни интерес. "Ако успеем да постигнем едно такова решение, това ще бъде исторически акт, но нека не забравяме, че този процес - и като време, и като резултат, е изцяло в ръцете на страната кандидат.", каза още държавният глава.

Попитан какво мисли за казуса с "гражданството" на премиера Кирил Петков, президентът отговори, че по въпроса има решение на Конституционния съд (КС).

"Днес и прокуратурата обяви отказ за разследване. Какво повече да кажа", отговори Радев.

Той коментира и темата с газа.

"Азербайджан има пълна готовност, при желание от нашето правителство, в най-скоро време да обсъдят възможността за по-големи количества газ и то на най-добрите цени", обяви президентът.

По думите на Радев европейските лидери все повече оценяват какво означава битовите потребители да бъдат на свободния пазар.

"Виждам, че идеята ядрената енергия да се признава за зелена, набира все по-голяма енергия. Повече от 10 години не е построена нито една базова мощност. Безхаберие. Сега ние берем последствията от начина на управление на енергийната ни система. Цялата порочна практика в енергетиката трябва да бъде преустановена", каза още президентът.

"За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея", заяви Радев.

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, станало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

"Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените", обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

"Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара", заяви Радев.

Новините от днес и със задна дата