събота, 18 декември 2021 г.

Петър Колев: РС Македония с €30 милиона за международна клеветническа кампания срещу България

  

През седмицата премиерът Кирил Петков в интервю за "Файнейшъл таймс" обяви, че България ще предложи нов процес на Република Северна Македония, който ще разгледа историческите и бизнес отношенията между двете страни в рамките на шест месеца и ще прекратим възпрепятстването на Скопие за членство в Европейския съюз. 

Контрапункт на премиера беше интервюто на президентът Румен Радев пред "Юроактив", в което той заяви, че напредъкът на Република Северна Македония не се определя със срокове, а с резултати и поиска страната да промени конституцията си и да запише българите наравно със сърбите, турците, албанците и македонците. 

Само няколко часа след това след срещите в Брюксел, Румен Радев съвсем неочаквано заяви, че щял свика Националния съвет по сигурност, за да бъде обсъдено, кака така се е стигнало до това, че да кажем "не" за започване на преговори на РС Македония за присъединяване към ЕС.

"Според нас тази позиция на България, която има в момента, не трябва да бъде променяна в бъдеще, докато българите в РСМ не получат своето равноправие, не бъде променена конституцията, не бъде вкарана тази малка думичка "българи" в самата конституцията". Това коментира пред БНТ председателят на българската партия в РСМ "Граждански демократичен съюз" Петър Колев.

"Защото това, ако се случи, ще бъде уникален не само европейски, но и световен парадокс, защото България ще жертва или възприеме явлението на потъпкване на човешките права на собствените сънародници в РСМ, а за сметка на това ще даде възможност на други хора, които правят това, да се възползват от допълнителни човешки права, каквито са примерно свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС", коментира Петър Колев.

Според Колев държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков ясно са формулирали пред европейските страни какво очаква България. Той бе категоричен, че процесът за евроинтеграция се води от резултатите, а не от срокове. Спорните точки в двустранните отношения между България и РСМ могат да бъдат решени с диалог, допълни Колев.

На въпроса кой има полза от това да се представят нещата по обратния начин и да се внуши пред Европа, че няма никакъв проблем в РСМ с правата на българите, Петър Колев заяви: "Македонското правителство е отделило на 30 млн. евро за сериозна международна кампания, клеветническа при това, и срещу България, но и срещу българите в РСМ", каза Петър Колев.

Председателят на българската партия посочи още, че ще поиска среща с новоизбрания министър-председател Кирил Петков, на която въпросите за равноправието на българите в РСМ да бъдат обсъдени.

Новините от днес и със задна дата