събота, 18 декември 2021 г.

Обрат: Колата на Владислав Горанов е чиста - данните ѝ били клонирани от автомафията

  

Автомобилът, с който е спрян бившият министър Владислав Горанов, е чист. Данните били клонирани. Колата, с която е спрян на граничен пункт "Калотина" Владислав Горанов, е с ясен произход и документи, съобщи за обрата БНТ.

Автомобилът е купен чисто нов от официален дилър на марката в Германия. Атанас Фурнаджиев от лизинговата компания коментира, че всички документи за произхода на автомобила са налице и Владислав Горанов го е взел чисто нов с договор за лизинг.

Данните на колата (номер на рама и двигател) били клонирани и с тях автомобил от същата марка и модел бил регистриран в Русия, а след това откраднат и обявен за издирване в системата на Интерпол.

"Автомобилът е купен от нашата компания от Германия, платен е изцяло по банков път. За съжаление тук става въпрос за автомобилната мафия в цял свят, която прави т.нар. клонинги или двойник на истинския автомобил. Това се прави на скъпи автомобили - над 100 000 лв., на които се създава двойник и с този двойник се кара в друга държава и когато се тръгне да се напуска държавата се установява на граничните пунктове, че има такъв двойник и автомобилът се обявява за издирване", обясни Атанас Фурнаджиев.

Фурнаджиев каза още, че такива случаи са много. Имат и закупен чисто нов автомобил от завода-производител, който по-късно също се оказал с клонирани данни и обявен за издирване като краден. Вече повече от две години този казус не можел да се реши.

Последва и коментарът на бившият финансов министър. Владислав Горанов обясни: "Автомобилът е купен от мен на лизинг през март 2020 г. Колата е собственост на фирмата все още. Не съм бил уведомен и не съм знаел, че автомобилът се издирва от Интерпол Русия. Граничните полицаи ми казаха, че заради това трябва да се върна обратно в страната", обясни за БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов съобщи, че ще се прибере в България утре. Издирваният автомобил се намира в Драгоман и ще бъде предаден на МВР в рамките на деня. Бившият финансов министър допълни, че ще окаже пълно съдействие на отговорните власти при разследването на случая.

Новините от днес и със задна дата