понеделник, 8 ноември 2021 г.

Meteo Balkans потвърди: Рязка промяна на времето със снеговалежи

 

Синоптичната обстановка на Балканите през предстоящата седмица отново ще се определя от средиземноморски циклон, позициониран на запад от нашата страна, съобщава meteobalkans.com.

По-значителни валежи очакваме над страните от Западните Балкани и по Адриатическото крайбрежние, като на места те ще са придружени   от гръмотевици.
Към България ще се пренася по-топла въздушна маса, но не се очакват температурни рекорди. Времето по-често ще е с променлива висока облачност и силен югозападен вятър.

Понеделник

Седмицата започна с променлива висока облачност, но отново с мъгли в сутрешните часове. Над равнинната част от страната имаше ниска слоеста облачност или мъгли, които до обяд се разсеяха. По-значителни бяха те над Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Времето в планините беше подходящо за туризъм - сравнително топло и дори с по-високи температури от местата с трайни мъгли. Духаше слаб до умерен южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 12-16°, на 2000 метра - около 9°.

Преобладаващите минимални температури бяха между 8°-13°С,  в източните райони - до 9°-13°. Максималните градуси в страната - между 15° и 21°, в източните и централни  райони ще са малко по-високи – около 17-21°.


В момента над Северозападна България вятърът от северозапад се усили и температурите се понижават. Очакват се и слаби валежи от дъжд през нощта срещу вторник.

Промяна на времето предстои във вторник и сряда – студен атмосферен фронт ще понижи чувствително температурите у нас и на Балканите. Очакваме и по-сериозно захлаждане и валежи от дъжд. Границата между дъжд и сняг ще се понижи и ще е под 1000 метра надморска височина.


Очакваме валежи над Западна и Централна България, по-значителни - над Централния Предбалкан. Късно следобед и привечер над високите полета и Предбалкана те ще преминат в сняг. Дъжд и сняг  очакваме да завали и над по-високите квартали от София. Не се очаква да се образува снежна покривка. 

Времето до края на седмицата няма да е подходящо за туризъм. Очакваме понижението на температурите да продължи и в четвъртък.  

Четвъртък и петък  

Североизточният вятър ще се усили и с него ще пониква още по-студен въздух. Времето ще е с променлива облачност и вероятността за валежи е по-малка. След обяд над Западна България облачността ще се разкъсва до слънчево. Температурите сутрин ще се понижат и ще са около нулата. Очакваните минимални градуси в Западна България ще са около минус 3 и 5°С , малко по-ниски в планините - от -5 до 2 °С. 

Над Дунавската равнина и Горнотракийската низина минималните температури ще са между 5-7 °С, по Черноморието - до 7-9°С.  Максималните гладуси в страната ще са около 8-14 °С, по-ниски в Западна и Северозападна България – около 9-11 градуса, над Дунавската равнина и Горнотракийската низина – около 12-13°С , а по Черноморието до 12 °С.

В петък вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток. Ще има повече и по-продължителни разкъсвания и намаления на облачността. 

В събота и неделя вятърът ще отслабне и отново ще има условия в равнините и низините да се задържа със значителна облачност, намалена видимост и мъгли. Температурите плавно ще се повишават, като се очаква да са около нормалните за ноември. 
 
Прогнозата е изработена по Глобалния GFS модел от синоптиците на MeteoBalkans.

Новините от днес и със задна дата