сряда, 10 ноември 2021 г.

Само с ваксина не става! Станалото в Германия е доказателство, иде ли към България?

"Броят на новите инфекции расте, болниците се пълнят, а Германия се носи без всякакъв компас и ориентир из пандемията. Защо отново настана хаос? А нова кризисна зима, като през 2020-та, можеше лесно да бъде избегната", това пише Сабине Кинкарц в анализ на тема "Само с ваксина не става: Германия без ориентир в пандемията", цитиран от "Дойче Веле".

Ето какво още пише Кинкарц:

Наскоро летяхме за Турция и на летището в Кьолн един служител на авиокомпанията ни попита дали сме ваксинирани. Изглежда устното потвърждение му беше напълно достатъчно, защото ни каза: „И така ви вярвам“, с което показа, че няма нужда да му показваме ваксинационните сертификати от мобилните си телефони. Това е лошо, особено защото не е единичен случай.

Небрежното отношение към всичко, което с мъка постигнахме дотук в пандемията, и което трябваше да ни даде повече сигурност, се шири в обществото. Твърде често не се проверяват сертификатите за ваксинация по входовете на ресторанти, барове или масови мероприятия. Никой не сверява QR-кода от сертификата с данните от личната карта, за да се избегнат измами.

Липса на план и ориентир от политиката
В магазините, по спирките на метрото или в автобуса – никъде вече не се спазва нужната дистанция, а маските висят под носа или дори под брадичката. “Нали съм ваксиниран“, казват си едните, а другите или изобщо не искат да знаят, че съществува опасност, или я приемат като неизбежна.

Къде бяха през миналите седмици политиците, които трябваше да ни служат за ориентир, да създават ясни концепции, да задават рамката и да се погрижат за това правилата да бъдат прилагани и спазвани? Германия през есента на 2021година е страна, чието правителство действа без всякакъв план за четвъртата вълна на пандемията. Страна, в която броят на новите инфекции нараства значително, превишавайки дори тези от миналата есен. Болниците бият тревога, а в старческите и социалните домове отново има огнища на Ковид-19.

Спомнете си филма "Омагьосан ден" от началото на 1990-те години, в който главният герой всяка сутрин се събужда в началото на предишния ден, защото не е успял да се поучи и да коригира допусканите от него грешки. Сегашната ситуация в Германия напомня за този филм, но – за разлика от филма – не е фикция, а самата реалност.

Измама и огромна грешно и погрешно е да смятаме, че е достатъчно само да се ваксинираме. Примерът с Израел показа, че не е достатъчно 2/3 от населението да са напълно ваксинирани. Този извод стигна и до Германия, но не последва нищо. Вероятно защото до края на септември бяхме в предизборна кампания, а пандемията не беше част от предизборните теми.


Кой управлява в Германия всъщност?
На парламентарните избори в края на септември консервативните партии ХДС и ХСС бяха наказани от избирателите. Ангела Меркел и нейното правителство управляват служебно, а социалдемократите, Зелените и свободните демократи, които се очаква да съставят следващото управление, в момента са заети с коалиционни преговори. Сега Меркел бие тревога заради ръста на инфекциите, но кой ли вече я слуша?

След двудневна конференция на здравните министри на отделните провинции федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан поиска по-стриктен контрол на това как се спазват правилата. Освен това той призова за поставянето на т.нар. бустерна доза от ваксините. Но всичко това е твърде закъсняло. Чисто аритметически още през юли трябваше да започнат опреснителните ваксинации за възрастните хора и тези с хронични заболявания. Вместо това през септември всички ваксинационни центрове бяха затворени.

Доскоро министър Шпан дори създаваше впечатлението, че смята за реалистично в края на ноември да бъде отменена епидемичната обстановка в страната – една правна конструкция, която дава повече правомощия на държавата по въпросите на пандемията.

Сабине Кинкарц
Сабине Кинкарц

Сега всяка от шестнайсетте федерални провинции отново взима решенията сама за себе си. И рискуваме да възникне онзи хаос, който преживяхме вече през есента на 2020 година. Очевидно не сме се поучили от грешките си. Вече се виждат огромни несъответствия: докато в Саксония свободен достъп до обществени места имат само ваксинираните и преболедувалите, в Северен-Рейн Вестфалия се чудят дали да разрешат на учениците да посещават училище без маски.

Непоследователни действия
Ограничения за ваксинираните явно няма да има, защото политиката им беше обещала, че това няма да се случи. Но пък управляващите не смеят да наложат задължително ваксиниране дори за работещите в системата на здравеопазването или в старческите домове. Там поне явно ще може да бъде безплатно тестван персоналът, както и посетителите. Всички останали ще трябва да плащат тестовете от собствения си джоб. Което означава, че мнозина изобщо няма да се тестват.

Ще продължим ли да си затваряме очите и да се правим, че няма нищо обезпокоително? Здравният министър твърди, че ни предстоят много тежки седмици и сигурно е прав. А беше напълно постижимо да избегнем нова катастрофална зима с коронавирус.

Новините от днес и със задна дата