сряда, 10 ноември 2021 г.

Държави реагират на риска от възпаление на сърцето на младежи, причинено от иРНК ваксините

  

Някои държави ограничават използването на ваксини срещу Covid-19, базирани на така наречената иРНК технология, при по-млади хора след съобщения за възможни редки сърдечни странични ефекти, предаде Ройтерс.

Европейския лекарствен регулатор каза през юли, че е установил възможна връзка между много рядко състояние на сърдечно възпаление и ваксините срещу Covid-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна". Въпреки това европейски и американски регулатори, както и Световната здравна организация казаха, че ползите от иРНК ваксините продължават да надвишават рисковете.

Ето някои от стъпките, които някои държави предприемат:

КАНАДА

Канадската Агенция за обществено здравеопазване каза, че данните навеждат на мисълта, че съобщените случаи на сърдечно възпаление са по-високи след поставяне на ваксината на "Модерна" в сравнение с поставяне на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

ДАНИЯ

Датската здравна агенция съобщи, че продължава да предлага ваксината на "Модерна" на лица под 18 години и че съобщение от по-рано, според което това е било преустановено, е било разбрано неправилно.

ФИНЛАНДИЯ

Финландия спря временно да поставя ваксината на "Модерна" на по-млади хора и вместо това ще поставя ваксината на "Пфайзер" на мъже, родени през и след 1991 г. Страната предлага ваксиниране на децата над 12 години.

ФРАНЦИЯ

Органът за обществено здравеопазване във Франция препоръча на хората под 30 години да бъде поставяна ваксината "Комирнати" на "Пфайзер", когато има налична такава, вместо тази на "Модерна", която носи сравнително по-висок риск от свързани със сърцето проблеми.


ГЕРМАНИЯ

Германският консултативен комитет по ваксините препоръча хората под 30 години да бъдат ваксинирани само с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", тъй като при нея се наблюдава по-малък брой на случаи на сърдечно възпаление при по-млади хора, отколкото при ваксината на "Модерна".

ХОНКОНГ

Група от здравни експерти, които съветват правителството, през септември препоръча децата на възраст от 12 до 17 години да получат само една доза от ваксината на "Бионтех" след съобщения за сърдечно възпаление като страничен ефект.

НОРВЕГИЯ

Норвегия ще се въздържа да инжектира децата от 12 до 15 години с втора доза от ваксината срещу Covid-19, докато не получи повече научни данни за странични ефекти. На 22 октомври здравното министерство каза, че ситуацията не е спешна, предвид по-малкия риск за децата да се разболеят тежко.

На 2 септември Норвегия реши да инжектира с една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" децата на възраст от 12 до 15 години.

ШВЕЦИЯ

Агенцията по обществено здравеопазване на Швеция съобщи на 21 октомври, че удължава временното преустановяване на използването на ваксината на "Модерна" при хора под 30 години. Първоначално временното преустановяване трябваше да приключи на 1 декември, но сега бе удължено и след тази дата, като причината за него са редки сърдечни странични ефекти.

В началото на октомври агенцията съобщи, че данни показват повишение на случаите на миокардит и перикардит при деца и младежи, ваксинирани с ваксината "Спайквакс" на "Модерна" и преустанови временно употребата й за всички родени през и след 1991 г.

ЮЖНА АФРИКА

Южноафриканският здравен министър каза, че Южна Африка ще започне да инжектира деца от 12 до 17 годишна възраст с ваксината на "Пфайзер". Страната смята да ускори ваксинационната кампания преди предстоящите зрелостни изпити.

По съвет на консултативния комитет по ваксините правителството ще инжектира юношите само с една доза от двудозовата ваксина на "Пфайзер" поради опасения, че тя може да засегне сърцето.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

Великобритания започна ваксиниране с първа доза на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на всички деца на възраст от 12 до 15 години. Втората доза няма да се инжектира на тази възрастова група поне до пролетта, когато е възможно да има повече данни от целия свят./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата