петък, 26 ноември 2021 г.

Призовават роднини на оцелелите от пожара в старческия дом в Рояк да ги приберат вкъщи

  

                                 Снимка: Булфото

 Областният управител на Варна Марио Смърков призова роднините на оцелелите в пожара възрастни хора от дома в село Рояк да ги приберат и да се погрижат за тях. В момента те са временно настанени в общински хотел в село Аспарухово.

Според областния управител на Варна възрастните хора трябва да бъдат в домовете си и близките им да се грижат за тях. 

"Тези от тях, които имат възможност, разбира се, би било прекрасно и биха помогнали на тези хора да се възстановят от травмата, която им е нанесена в следствие на инцидента, дори ако могат само да ги посетят и да ги прегърнат", заяви той пред БНТ.

Майката на Хрисимира е една от оцелелите в пожара. Възрастната жена е с Алцхаймер и деменция и за нея трябва да се полагат денонощни грижи. И въпреки че не я разпознава, Хрисимира често посещава майка си. 

"Чувала съм много, съвети са ми давали, но приемам съвет само от човек, който наистина е имал и е полагал грижи за такъв близък. Изборът е или моите деца, или майка ми - за съжаление, това е истината", коментира младата жена.

Всеки от близките на възрастните хора в дома е трябвало да направи труден избор.

"Да не дава Господ да ни се налага да оставим нашите близки там. Тоест, за да са ги оставили там, са нямали друг изход", казва Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.

Възрастните хора са настанени в общински хотел. Нощувките са безплатни, но храната, сметките за ток, вода и поддръжка на сградата се поемат от собствениците на опожарения дом.

Общинската база обаче може да се ползва не повече от шест месеца. Затова институциите съдействат ремонтът на покрива да започне колкото се може по-бързо. И понеже в общината е обявено частично бедствено положение заради пожара, сроковете за разрешителни са по-кратки.

"Ремонтът може да започне още в понеделник на покривната конструкция, като в течение на ремонтните дейности проектираме, издаваме разрешение за строеж и после въвеждаме в експлоатация", казва Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.

Ако ремонтът започне веднага и времето позволи, възрастните хора може да се върнат в дома след два месеца.

Новините от днес и със задна дата