петък, 26 ноември 2021 г.

СЗО: Новият вариант „Омикрон” буди притеснения, ЕС включи аварийната спирачка при пътуванията

 

Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни", заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на КОВИД-19.

Председателят на Европейската комисия призова ЕС да използва механизма "аварийна спирачка" при пътуванията заради новия Covid щам. Това означава спиране на въздушната връзка до местата, където е открит нов вариант на коронавирус, предаде Ройтерс. Шефът на ЕК подчерта, че Европейският съюз приема новината за новия вариант на Covid-19 "много сериозно".

Изявлението на Урсула Фон дер Лайен е факт, след като Белгия - страна членка на ЕС и седалище на европейските институции - потвърди първи случай на варианта B.1.1.529 в Европа, съобщи БНР.

Фон дер Лайен също така каза, че производителите на ваксини са длъжни да адаптират своите препарати веднага щом се появят нови варианти. Тя припомни, че в договора на ЕС с производителите на ваксини срещу Covid-19 се казва, че ваксината срещу коронавирус "трябва да бъде адаптирана незабавно" към нови варианти, когато се появят.

"Сега е важно всички ние в Европа да действаме много бързо, решително и обединено", каза Фон дер Лайен, като призова гражданите на ЕС да се ваксинират и да подобрят защитата си с бустерни инжекции.

Фон дер Лайен посъветва държавите членки за спешно прекъсване, включително забрана за въздушно пътуване до Южна Африка и други засегнати страни, докато връщащите се пътници трябва да "спазват строги правила за карантина". "Всички въздушни пътувания до тези страни трябва да бъдат преустановени, докато не разберем по-ясно за опасността, която представлява този нов вариант", каза тя.

Страните от ЕС решиха да забранят временно пътуванията до Южна Африка

Няколко часа по-късно страните от Европейския съюз се договориха да забранят временно пътуванията до държавите от Южна Африка, след като там бе идентифициран нов, потенциално опасен вариант на коронавируса, предаде Ройтерс.


Новината съобщи словенското ротационно председателство на Съвета на ЕС. В акаунта му в Туитър пише, че здравни експерти от 27-те страни от съюза са се съгласили за необходимостта от временно спиране на пътуванията от Южна Африка до ЕС.

Европейски източник уточни, че ограниченията ще важат за Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

И САЩ ограничиха пристигането от 8 държави

Президентът на САЩ Джо Байдън ще ограничи пътуването до Съединените щати от осем южноафрикански държави в сила от понеделник, 29 ноември, поради опасения относно новия Covid вариант Omicron, открит в Южна Африка, заяви в петък висш служител от администрацията на Белия дом, предаде Ройтерс.

Президентът Байдън беше "инструктиран" по-рано през деня за варианта на коронавирус Omicron, съобщи пред репортери служителят на Белия дом.

Той каза, че ограниченията ще важат за Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави и ще бъдат приложени с "повишено внимание в светлината на новия вариант на Covid-19, циркулиращ в Южна Африка".

Политиката не забранява полетите и не се прилага за американски граждани и законно постоянно пребиваващи, допълни представителят на Белия дом.

Карантинират за 10 дни българите, идващи от Южна Африка у нас

 Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест.

Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

Това предвижда заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, издадена днес, съобщават от МЗ.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена, предвижда още заповедта.

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Доц. Околийски от СЗО предвижда още COVID вълни в България

"Не се знае колко заразен е новият щам. Днес се събра група от експерти в СЗО, които ще го наблюдават в следващите две седмици. Смята се, че той ще е по-заразен и по-малко податлив на имунните клетки и ваксините", заяви доц. Михаил Околийски от СЗО за България пред БНТ.

"Не може да се спре циркулирането на COVID вируса с подобни рестрикции, като се спират полети. Единственият шанс да се справим е по-високото ваксинално покритие", обяви лекарят. "Мерките на здравните власти трябва да се спазват. България е пример за това как мерките не се спазват. Решението не е в по-строгите мерки, а в повишаването на контрола и в съзнанието на гражданите, да спазват мерките", посочи той.

"Високите нива на смъртност и на заразяване, плюс извънредно ниското ваксинално покритие в България, не ми дават повод да съм спокоен", добави доц. Околийски. По думите му ваксинирането не ни пази 100% от вируса, но помага за по-лекото му протичане. "България ще бъде застигната от 5, 6, 7,...вълни, ако не се ваксинира населението", предупреди той.

"В противоречие с всички европейски практики е това, че при 70% от случаите в България при COVID-19 се изписват антибиотици. Това не само, че не помага на болния, ни и му вреди", каза още диц. Околийски. Според него е добре и децата да се ваксинират.

Новините от днес и със задна дата