вторник, 2 ноември 2021 г.

Математикът Томов предрече още по-страшен мор, а бизнесмен настоява за затваряне на неваксинираните

  

Прогнозирах 6000 заразени на ден - стана. Прогнозирах рекорд в смъртността - стана. Имаме задържане, има ефект от мерките в училище. Там има различни слоеве на обществото, където няма къде да се засекат. Поради проблеми с учители и родители в училищата няма мерки.

Това  каза Лъчезар Томов, коментирайки епидемията от К-19 у нас.

"Сега има повече хора в интензивни отделения - 800 спрямо 700 за миналата вълна, но сега е много по-лошо, защото повече хора по-бързо се влошават и по-бързо умират, съответно освобождават легла. 

Напълно е възможно, ако ситуацията с училищата остане такава - да не се връщат малките деца,, ние да може да паднем под единица (заразяване). Но ще има много плавен спад на смъртността. Средната възраст на смъртността е с 10 години по ниска от вълната Алфа. 

В модела, който сме публикували, имаме закъснение от 7 дни при почиването на 60 - 70 годишни. При младите закъснението е около 2-3 седмици", обясни още математикът. 

Той уточни, че като цяло забавянето е около 7-13 дни е между новите случаи и смъртността. 

"Болниците са извън предела. За първи път виждам вълна над 8 седмици. Нищо не може да се прогнозира. Трябваше да се ваксинираме. Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е групова отговорност. В България има голяма криза с общностното чувство, никой не иска да мисли за другия", каза на свой ред Иван Тодоров от Българската болнична асоциация. 

"Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш легла и болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечения. Знаете ли какво означава за един новодиагностициран онкологичен болен да не може 3 месеца да бъде опериран. Не всеки сам си решава", каза още той. 

По думите му, обсъжда се локдаун за неваксинирани. 

"В практиката си имам най-различни опити. Помня как се опитвах да ги отуча от пушенето. Всякакви варианти пробвах като млад предприемач. Видях, че нищо не работи. Работи само абсолютната забрана за пушенето и се приключи. След 3 месеца ми благодариха.


Сега вдигам заплатата на всички, с 80 от мен и 50 лева от администрацията, които искат да се ваксинират. Имаше ли ефект? Нула.

Простотията е толкова голяма, че тя доминиран над инстинкта за самосъхранение. Това е така, защото сме прости. В такива моменти трябва да се появят лидери и да си седнат на мястото.

Държавата трябва да вземе това нелицеприятно решение. Това са псевдо водачи, без водачи не става. Нищо с "ако обичаш" в България не е станало.

Има възможности в законите. Извънредно положение има по време на война и епидемия. Лекарите започнаха да дезертират. Лекар да се откаже да се ваксинира - какво е това? Навсякъде по света такива ги разследват", каза на свой ред бизнесменът Красимир Дачев. 

"В момента 80% от хората слушат двама - трима души, псевдо авторитети, които обикалят и разпръскват мрак. Проблемът идва от това, че образованието ни е изключително слабо,  а това има пряка връзка с контрола на епидемията", каза още Томов. 

"Най-бедни, най-неграмотни, най, най, най и естествено да сме най и в това отношение. Недоразвитите държави са като нас, но те нямат ваксини, а ние имаме да се къпем в тях, но срокът на годност им изтича и пак не искаме", възмути се още Дачев. 

Всички знаят, че общественото здраве е над личното. Но никой не иска да го каже. Гледах онези, които протестират и викат "Свобода или смърт". Свобода за тези, които са ваксинирани, а неваксинираните, дето сеят смърт, да си седят вкъщи", каза още той. 

"Смъртността още ще се покачи. Да кажа нещо за цялата година. Тази година имаме толкова починали за 40 седмици колкото имахме за цяла минала година. Това означава поне 130 000 починали.

Най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 година, когато е холерата, през 1918 година (150 000 починали), когато върлува испански грип, след това през 1997 година, когато има глад и хиперинфлация. 2021 година обаче може да ги надмине.

Може да надминем рекорда си от 1918 година. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918 е имало и война, войниците са били в окопите

Когато има епидемия, тя засилва всички останали проблеми. Епидемията предизвиква и глад, както в Африка", каза още Томов.

Новините от днес и със задна дата