вторник, 2 ноември 2021 г.

Кацаров и здравните организации: В национално бедствие сме. За Бога, братя, ваксинирайте се и носете ги тези проклети маски!

  

                                        Снимка: Булфото

Общ апел към българските граждани за масово ваксиниране отправиха здравният министър Стойчо Кацаров и всички съсловни организации в здравеопазването от залата на МЗ. Най-афористично той прозвуча от устата на председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев - "За Бога, братя, ваксинирайте се!"

За да демонстрират единство в призива си, всички се хванаха за ръце и си направиха обща снимка пред медиите по идея на Кацаров.

"Това е най-тежката от преживените досега вълни. Здравната система се справя до този момент добре, но следващите две седмици ще бъдат критични", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той призна, че се гордее, че е лекар, като вижда какво правят колегите му в болниците.

"Това е национално бедствие, това не е само национална криза. Здравната система не може да се справи сама без участието ни като граждани, колкото и добре да е организирана", посочи Кацаров. "Делт а вариантът е много по-смъртоносен", констатира с притеснение здравният министър.

"Носете ги тия проклети маски! Ограничете контактите си в следващите няколко дни, в следващите няколко седмици. Проветрявайте, стойте на дистанция и най-важното нещо - ваксинирайте се! Ваксинирането ще ни избави трайно от това бедствие и ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на живот. Всички други мерки са само временни. Няма повече време за отлагане. Да, ваксините са ефективни, вижда се. Над 3 милиарда души вече се ваксинираха, ваксините са безопасни", призова емоционално министърът.

Преди това той даде думата на всеки от представителите на съсловните и пациентските организации.

"Страхът се бори със знание", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. "Тече много дезинформация, но за да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация, трябва да им дадем информация", категорична беше тя и отправи забележки, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е направила достатъчно, а образователната кампания е позакъсняла. Според нея категорично вече апелът не е достатъчен, а трябва информация.

"Конспиративната теория да бъде оставена встрани", призова хората и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той отчете също като най-голяма грешка това, че в медиите са били допуснати хора, които да пропагандират конспирацията под оправданието за предоставяне на всички мнения. "Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременният Галилей", категоричен беше шефът на Лекарския съюз.

"Дали става въпрос за право на мнение на две страни, или за абсолютна дезинформация?", попита той."Правото на мнение беше заменено и изместено. На фона на над 50% от колегите, които твърдят, че ваксините са спасили човечеството от тежки епидимии, се явяват един-двама, които вече са политици", намекна той за лекарите, които вършат обратното - разубеждават хората от ваксините.

"Това е в нашата градина на Българския лекарски съюз, но ние не се идентифицираме с тези, които смятат, че сега е моментът да станат известни", натърти д-р Маджаров.


"За съжаление, сега ще се сблъскаме с най-тежката криза", прогнозира лекарят. И апелира медиите,  вместо пресконференции, да дават кадри пряко от ковид-отделенията.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация призова да си признаем грешката - че България се е провалила с ваксинацията.

"Дано не разбират по трудния начин, че нямат ваксинация", пожела Хасърджиев на неваксинираните. "Не се колебайте! Няма за кога! Сега е моментът да си сложим ваксини", отправи апел той, особено към по-възрастните хора. Той даде и личен пример, като заяви, че е ваксиниран, както и родителите му и останалите му близки. "Да не съм идиот да дам на майка си ваксина, която да я увреди! Трети път отиват да се ваксинират и майка ми, и баща ми", апелира д-р Хасърджиев.

Около 45% от медицинските сестри вече са ваксинирани, стана ясно от данните на съсловната организация. Недостигът на сестри в здравеопазването у нас обаче вече е над 35 000, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя също призова хората да бъдат отговорни. 

"Пазете се, за да пазим и вас!", беше пък призивът на председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Шефът на съсловната организация на стоматолозите също заложи на ваксинацията като езинствен изход от ситуацията със заразата у нас. "Единственото нещо, което може да ни защити, е ваксинацията", каза д-р Николай Шарков. Той също отбеляза, че има специалисти, които излъчват грешни послания за коронавируса.

"Моментната картина е тежка. Загрижен съм", призна още той. 

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите пък разкритикува пиарската стратегия на здравното министерство и призова министъра да уволни пиарите си.

Безпрецедентният апел на здравното министерство и съсловните организации идва в деня, в който България отчете най-черната статистика от началото на пандемия преди повече от година и половина - 310 жертви на коронавируса и над 6000 заразени.

Новините от днес и със задна дата