сряда, 3 ноември 2021 г.

Проф. Аргирова: Делта варианта на ковид, поразява всички органи, протича тежко и често води до смърт

 
Професор Радка Аргирова е вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. 


Ето какво разкрива в интервю за "Монитор" за коронавируса експертът:


- Проф. Аргирова, има ли нещо общо между вирусите на COVID, грип и ХИВ?
- Общото, д-р Какарашев, е, че и трите са РНК съдържащи вируси – т.е. много са изменчиви и са склонни към мутации. Освен това и за трите вируса човекът се оказва краен гостоприемник. В процеса на еволюцията преди човека тези вируси са „посетили“ и заразили други животни гостоприемници. Оказва се, че тези вируси са се подсигурили да оцелеят в природата чрез човека и чрез другите животински гостоприемници.

И дори да постигнем елиминацията им в човешката популация, те ще съществуват в животинските видове и винаги ще могат отново да ни атакуват, причинявайки нови епидемии, ако не сме подготвени за такива.

Битката в тази война налага постоянното мониториране на циркулацията на тези вируси при човека и при животните, като се изработват и се прилагат адекватни ваксини (профилактично) и специфична антивирусна терапия (терапевтично).

- Кои хора създават по-силен имунитет - преболедувалите или ваксинираните?
- Като че ли засега мнението е, че преболедувалите имат по-продължителен имунитет, но това не е абсолютно, защото има и повторно заразени преболедували лица. Освен това срокът за наблюдение на ваксинираните е все още недостатъчен. Теоретически се предвижда, че придобитият чрез ваксинация имунитет ще трае не по-малко от две години.

При преболедувалите се открива широк спектър от антитела, но не е задължително да има такива срещу всички 29 белтъка на вируса. Нещо повече, изследванията показват, че е възможно сред толкова много антитела да се окаже, че няма антитела именно срещу S1/S2 домейна, който е отговорен за навлизането на вируса в клетката.

В такъв случай, ако се прави тест на преболедувал въобще за наличие на антитела, такива ще се открият, но именно без протектиращите неутрализиращи антитела – тогава човек си мисли, че е предпазен от нова инфекция, но това е фалшиво-положителен резултат.


- Вероятно именно по тази причина за зеления сертификат не се признава наличието на антитела срещу COVID?
- Точно така, д-р Какарашев! При ваксиниране в организма се въвежда S1/S2 домейна като антиген – така образувалите се антитела ще бъдат неутрализиращи и с протективно действие.

Именно тези ясни за науката неща, кривата на образуването, персистирането и разпада въобще на антителата, както и индивидуалните особености на всеки организъм и следователно, на всяка имунна система, не позволяват използването на теста за антитела да служи като сертификат за прекарана инфекция.

От изследването на тоталните антитела не е ясно точно какви са тези антитела и колко от тях са се образували вследствие на контакт с COVID вируса – най-често прекаралите инфекцията имат антитела срещу нуклеокапсидния антиген, а не срещу S1/S2 домейна.

Затова всички специалисти призоваваме хората към ваксиниране. Не можем да искаме да придобием имунитета си чрез заболяване, тъй като докато се образува имунитетът, то може да има и фатален изход за голям брой хора.

Зелен сертификат обаче само за вътрешно ползване в България може да се издаде след положителен резултат от изследване за антитела за лица, които са преболедували, но не са били в болница – самоизолирани, нямат нито антигенен тест, нито PCR и така е възможно те да се върнат на работните си места. Всъщност този въпрос сега се обсъжда от специалистите.

- Ще ни предпази ли от COVID впръскането на противовирусен спрей в носа до час-два след контакт със заразен пациент?
- Да, вече има антивирусни спрей препарати, които са изпитани за ефективност срещу вируса, причиняващ COVID. Освен това се работи върху интраназална ваксина, която ще „спира“ вируса още на една от входните му врати – носната лигавица.

- Важен е Т-клетъчният имунитет. Има ли смисъл да изследваме титъра на антитела, след като количеството на антителата спада, когато нямаме контакт с COVID болни?
- Да. Нормалната крива на титъра на антителата след пик спада, но това не означава липса на имунитет. Т-клетъчният имунитет се реализира от съвсем малък брой паметови клетки, които след нова среща с вируса много бързо се разрастват – за един-два дни и спомагат за образуването на нови антитела от В клетките.

За сравнение при първа среща с вируса образуването на антитела е възможно не по-рано от осем дни след заразяването, а тези 8 дни могат да се окажат фатални.

- Има ли изследване, което може категорично да потвърди или да отхвърли, че човек действително е ваксиниран, а не е просто притежател на фалшив сертификат?
- Да, тази верификация става чрез изследването за S1/S2 антитела, както и при изследване за неутрализиращи антитела.

- Коронавирусът има ли способността да направи „пробив“ във ваксините, дори ако се прави периодично имунизация на населението за всеки нов вариант на вируса?
- Разбира се, че COVID има тази способност, но за да се случи това, е необходимо да се натрупат такива мутации, че използваните ваксини срещу вируса да не образуват така необходимите ни протективни вирус-неутрализиращи антитела.

Засега това не се е случило, все още ваксините действат и пробив няма. Но ако се бавим с ваксинацията, ние предоставяме на вируса чувствително и уязвимо население, което той да заразява, а по време на жизнения си цикъл той претърпява изменения, включително мутации, някои от които могат да „заобиколят“ ваксините.

- Какво е специфичното при Делта варианта на вируса?
- Това е най-агресивният засега вариант, заразява с особена лекота и бързина, показва по-кратък инкубационен период, поразява всички органи, протича тежко и често води до смърт.

- Какво знаем за Мю-варианта?
- Мю-вариантът вече постепенно „слиза“ от сцената. Той така и не стана „вариант за безпокойство“, а остана „вариант от интерес“. Неговото разпространение беше мониторирано с особено внимание, но разпространението му силно намаля в глобален мащаб.

Очакват се още Ламбада, Тета, Епсилон и други варианти, но засега всички те са „варианти от интерес“ – т.е. тяхното разпространение строго и непрекъснато се следи, включително и у нас. Всичко това е доказателство, че науката вече не „догонва“ вируса, а предвижда и очаква новите варианти в пълна готовност.

- Съветваме хората да се ваксинират, но някои от тях се страхуват, тъй като по интернет четат, че във ваксините има наночастици, луцефирин, графенов оксид, хидрогел и други съставки, които биха им повлияли неблагоприятно. Има ли данни за опасни съставки във ваксините?
- Не, няма данни за такива опасни съставки. Наночастиците отдавна се използват успешно в козметичната промишленост, а за останалите изброени от вас съставки няма данни за токсичност, алергии или друга опасност.

- Проф. Аргирова, виждаме как COVID пандемията носи страдание на хората, а знаем, че страданието е най-добрият учител в живота. Какви уроци трябва да научи човечеството чрез тази пандемия?

- Така е, д-р Какарашев. Крайно време е човечеството да разбере, че е част от природата, а не неин господар. Процеси като унищожаване и изсичане на горите могат да убият естествените им обитатели.

Търсейки начин да оцелеят и да преживеят, тези животни могат да пренесат и заразят човека със своите естествени вируси. За човека тези микроби са нов гостоприемник и заразяването с тях ще доведе до тежко, дори фатално боледуване, с възможност за разпространение и епидемично развитие.

Освен това безконтролното внасяне и изнасяне на редки и екзотични животински видове за отглеждане, както и на екзотични храни за консумация, може да пренесе вируси от естествения им хабитат в нови земи, където те да причинят огромни трагедии.

В България вече циркулира "Делта плюс" - още по-заразният вариант на COVID-19 - Случаите са регистрирани основно в Бургас и още няколко български градове!

Новините от днес и със задна дата