сряда, 3 ноември 2021 г.

В България вече циркулира "Делта плюс" - още по-заразният вариант на COVID-19

  

"Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби в началото на октомври новия "Делта плюс" вариант на COVID-19". Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от "Делта". За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

Делта плюс обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него, уточни проф. Христова пред bTV.

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко.

Според директора на НЦЗПБ вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

"Ако има резултат, той ще е от поредното затваряне на държавата, но това не решава проблема с COVID-19 в дългосрочен план. Единственото решение, което имаме са ваксините", коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.


Според него ниските нива на имунизация срещу COVID-19 у нас се дължат на лошата информационна кампания сред населението.

В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Той уточни, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение - спиране действието на заповедта до произнасянето на съда, обясни Дерменджиев.

Новините от днес и със задна дата