сряда, 24 ноември 2021 г.

Журналистът Мариета Николаева: Според информация от мои източници действително са намерени туби в автобуса

  

Репортерката на bTV Новините Мариета Николаева проследи реакцията на институциите в първите часове след тежкия инцидент с автобус на АМ „Струма“.

„Първоначалната информация, която получихме 20 минути след самия инцидент, беше за 46 загинали. Аз не повярвах, стори ми се абсурдно и помолих да ми повторят няколко пъти. Това беше първата информация, знаеше се, че автобусът е изгорял. Тръгнахме натам и в движение уточнявахме подробностите“, разказа журналистката в „Тази сутрин“. „Приближихме се към самото място, събрах информация какво се е случило. Разбира се, спестихме детайлите на зрителите, защото ужасът е голям“, допълни тя.

Доколкото самата тя е разбрала властите са реагирали много бързо. Директорът на пожарната е бил на десетата минута на място. Това се потвърждава и от самите македонски власти, които по-късно благодариха за бързата реакция на българските си колеги.

„В този случай хората са били в капан, те са знаели какво следва. Пожарът е пламнал и всичко се е случило за няколко минути. Те са осъзнавали, че са в капан, вратите са били затворени. По моя информация и двамата шофьори са загинали. Водачът зад волана е един от първите загинали и затова вратите са останали затворени“, разказа Мариета Николаева.

Само седем души са имали истински късмет и с подръчни средства са успели да счупят едното стъкло и са се спасили, допълни тя.

„Според информация от мои източници действително са намерени туби в автобуса. Какво е имало в тях и дали са допринесли, или са причина за този пожар тепърва ще се установява. Тепърва предстоят много тежки експертизи, които отнемат много време“, поясни тя.


„Според огнеборци действително при този силен удар и при това съприкосновение с мантинелата е възможно да възникне искра и да избухне пожар. Но тук имаме едно интензивно горене, този пожар лумва изведнъж. Много важно е да се установи какво е причинило това интензивно горене“, смята Мариета Николаева.

По думите ѝ експертите са много пестеливи откъм информация и се съмнява експертизите да бъдат направени бързо. Само автотехническата експертиза може да отнеме три месеца, уточни тя. Мариета Николаева не изключи и възможността човешка грешка да е причина за тежкия инцидент.

„В повечето случаи действително шофьорите са виновни за тези катастрофи. Не е правно допустимо обаче и двете държави да участват в разследването. В случая разследването се поема изцяло от Националната следствена служба. Македонските власти ще участват дотолкова, че ще изискат документи от българската страна“, поясни Мариета Николаева.

Новините от днес и със задна дата