понеделник, 22 ноември 2021 г.

Кънчо Стойчев: Партиите да преговарят на закрито, по комунистически, иначе кабинет няма да има

  

                                    Снимка: Булфото

Дотук с демокрацията!

Ако партиите направят всички преговори под светлината на прожекторите, на открито, правителство няма да има. Такова мнение изрази пред БНТ социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев.

"Очаква ни много интересен парламент - той е пъстър. От една страна четирите партии ще се опитват да запазят отношенията, за да съставят правителство, но от друга няма да се мълчи", отбеляза Стойчев.

"Колкото до формирането на изпълнителна власт, там може да има и елементи, които не са изцяло под светлината на прожекторите, тъй като са едни сложни преговори. Съветвам преговарящите да договарят сериозните неща, както се договарят сериозните неща, защото ако го направят пред всички, съм готов да се обзаложа, че правителство няма да има", добави той.  Като даде ясно да се разбере, че задкулисието по комунистически тертип е препоръчителната форма за решаването на "сериозните" договорки за постове и министерски кресла.

По думите му пред политиците сега един от най-сериозните проблеми ще е цената на тока и инфлацията, която ще се задържи около 6-7% за дълго време. 

И на фона на препоръките за "градивно" задкулисие, Стойчев заговори за демокрация.

"Трябва да си дадем сметка, че България се справи с тежка политическа криза и мина много сложен изпит по демокрация. Ние сме живели в една демократична система, която няма нищо общо с демокрацията, а вотът всъщност е бил решаван не пред урната и не във връзка с желанието на българите. Ние получихме най-сетне желанието на българите и това е добра картина, защото не е изкривена. Дошло е време да видим опозицията как може да играе без топка и да бъде конструктивна", каза още той.  


Но съвсем забравил, че във всички демократични държави по света и в ЕС машинното гласуване е категорично отхвърлено и на него се гледа като на средство за манипулиране на избори. Поради тази причина то бива използвано само в авторитарни държави, като Венецуела, Сомалия и др., в които за демокрация не може да става дума.От което следва, че изборите не бяха сложен изпит по демокрация, а средство за нейното унищожаване.

Стойчев пропусна да отбележи и това, че 75% от българите изобщо отказаха да участват в този, т. нар. от него изпит. Демотивирани от съмнението за честно провеждане на избори. И правителството и президентът ще са правителство и президент на нищожен процент от българите. Изключително манипулативно е някой да твърди и обобщава, че е получил желанието на българите, при положение, че става въпрос за 25% от тях. 

Отказът на българите да гласуват е знак, че се намираме в тежка политическа криза, а не, че сме се справили с нея.

Новините от днес и със задна дата