понеделник, 22 ноември 2021 г.

САЩ с остра реакция на изявлението на Румен Радев за Крим

  

                                          Снимка: БТА

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски". Това съобщават от посолството на Щатите на страницата си във Фейсбук.

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", допълват от американската легация.

Повод за реакцията американското посолството станаха думите на Румен Радев от дебата му с Анастас Герджиков, че Крим е руски.

Герджиков каза, че "Крим е Украйна", а Радев повтори думите си от 2016-а, че "в момента е руски".

Припомняме, че вчера, в изборния ден, руското посолство прави безпрецедентна пропаганда в полза на избора на Румен Радев в знак на "благодарност" по повод на Крим. 

Посолството на САЩ, спази демократичната норма и прави изявлението си по този въпрос ден след изборите, като целта е да няма намеса в изборния ден и резултати.


Новините от днес и със задна дата