петък, 5 ноември 2021 г.

Андрей Ковачев: Позицията на София не зависи от това кой управлява РСМ

„Няма причина да има някаква промяна в българската позиция спрямо РС Македония, защото не може да има промяна в нещо, което ние сме заявили. Сред тях са изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г., за недискриминация на гражданите, които заявяват своята българска принадлежност, за говора на омразата, за манипулациите и фалшификациите по отношение на историята.

Това са темите, които трябва да бъдат не просто решени, а гарантирано решени за нас. Те са изключително европейски, защото са свързани с европейските ценности за недискриминацията и толерантност. Не може да се очаква промяна на българската позиция по тях“, каза Ковачев.

Той подчерта, че българската позиция за започването на преговорите на РСМ с ЕС не зависи от смяната на управлението в Скопие.

Не може да се очаква от София нещо да променя. РСМ е кандидат за ЕС, ние подкрепяме членството й в ЕС. Това сме го правили винаги и преди основано на европейските ценности, а не основано на идеологията от времето на югодиктатора Тито с всички нови продължения на тази идеология, която е основана на дискриминация спрямо открито заявяващи своята българска идентичност граждани“, посочи евродепутатът от ЕНП.

Андрей Ковачев заяви, че следи внимателно политическите процеси в нашата югозападна съседка.

Той предупреди лидера на опозицията Мицкоски, че със своите действия само допълнително отдалечава европейската перспектива на Скопие.

„Наблюдаваме изказванията на Мицкоски, който неотдавна заяви, че ако стане премиер, ще денонсира едностранно Договора с България. Това по никакъв начин не подкрепя европейското членство на РСМ. Наблюдаваме и отделни градове в РСМ, където мнозинството от ДПМНЕ решава да възстанови името Република Македония, което пък води до проблеми с Преспанския договор и до нервност при гърците“, заяви Ковачев.


Той посочи, че и в самото правителство на Зоран Заев няма единно мнение.

„Докато Никола Димитров е много провокативен и изопачава българската позиция, то външният министър Буяр Османи се опитва, макар и доста деликатно да подава положителни сигнали, че и гражданите, които заявяват своята българска идентичност, трябва да имат същите права, не трябва да бъдат дискриминирани и трябва да имат достъп до държавната администрация. Това са сигналите, които говорят за разнопосочност в самото правителство“, каза Ковачев. /БГНЕС

Новините от днес и със задна дата