Бил Гейтс призова държавите по света да инвестират милиарди долари, за да финансират научни разработки, които да предотвратят бъдещи пандемии и биотерористични атаки, предава "Дейли Мейл".

Милиардерът и основател на Microsoft смята, че е доста вероятно в бъдеще терористи да извършат атаки с щам на едра шарка.

"Подобно на военните тренировки, трябва да провеждаме и бактериологични тренировки", съветва Гейтс.

Бил Гейтс направи изявлението си по време на среща с британския дясноцентристки мозъчен тръст Policy Exchange. В панела взе участие и бившият министър на здравеопазването на Обединеното кралство Джеръми Хънт.

По думите му е необходимо да се създаде работна група за пандемии към Световната здравна организация. Само така ще може да се предотвратят нови изкуствени или естествени пандемии.

"Създаването на работна група към СЗО, която да следи за бъдещи пандемии и биотероризъм ще струва около 1 милиард долара на година", допълва Гейтс.

Според Гейтс инвестиции от десетки милиарди долари биха могли не само да направят света ни по-сигурен, но и да доведат до премахването на грипа и обикновената настинка.

"Надявам се, че след пет години ще мога да напиша книга, наречена "Ние сме готови за следващата пандемия". За да стане това обаче САЩ и Великобритания трябва да инвестират милиарди в науката и здравеопазването", сподели Гейтс.


"Има естествено причинени епидемии и епидемии, причинени от биотероризъм, които дори могат да бъдат много по-лоши от това, което преживяхме днес", споделя четвъртият най-богат човек на планетата.

По време на срещата Бил Гейтс сподели, че в бъдеще ваксините ще са много по-достъпни и ще са подобни на лепенка, която слагаме на ръката си. Новите технологии и повишените производствени способности ще заличат настинката, грипа и много от познатите ни към днешна дата болести.

Това не е първият път, в който създателят на Microsoft предупреждава за опасността от биотероризъм.

"Постиженията в биотехнологиите направиха много по-лесно създаването на фатален патоген, например от едра шарка. Подобно събитие може да вземе 10 милиона живота. Големият риск за цивилизацията ни е свързан с естествено или умишлено причинена пандемия", заяви Бил Гейтс през 2017 година на среща с Институтът за проучвания на отбраната и сигурността във Великобритания.