четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Д-р Марков от Лондон: Знаете ли, че българските власти са поискали предсмъртни легла от ЕС и какво означава това!

  

Фактът, че България официално иска помощ от Европейската комисия за снабдяване с кислород, легла за интензивно лечение, апарати за обдишване и монитори, е знак, че страната е в бедствие. Такава позиция изрази във Фейсбук д-р Петър Марков от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.


"Разбирате ли какво означава това?

Означава опасност за живота ви. Реална, доказана, близка, на косъм от вас опасност за живота ви.

Преведена на прост език горната новина гласи: Толкова много хора са на предсмъртно легло в България в момента, че не ни стигат предсмъртните легла и се налага да искаме помощ предсмъртни легла от чужбина", пише ученият. И посочва, че у нас умират по 2000 души на седмица.
 

Д-р Петър Марков от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина

"Населението на едно голямо българско село се изтрива от картата на страната на всеки седем дни. Никога от началото на пандемията не са умирали толкова много хора. Мисля че и по време и на световните войни България не е давала толкова жертви. Ден след ден в продължение на месеци. Никой от моето поколение или от поколението на моите родители не е виждал нищо подобно. Никога", констатира още той.

"Ситуацията е истински бедствена, а никой в пилотската кабина, или от екипажа не прави нищо да предупреди хората, както това правят лидерите и министрите в цивилизованите и човешки държави и общества, дори и при нищожна за нашите стандартни смъртност. Вместо това лекичко ни подготвят хуманитрна помощ с кислород, реанимационни легла и апарати за обдишване." - подчертава Петър Марков.

Той призовава хората да се ваксинират, особено ако са над 50-годишна възраст или имат хронични заболявания, както и при бременност. Съветва да се направи бустерна доза, ако са изминали повече от 6 месеца след втората, отбелязва news.bg.

"Ако сте прекарали SARS CoV-2 инфекция, пак се ваксинирайте. Прекараната инфекция не ви пази достатъчно. Можете да го направите около месец, месец и нещо след като са ви отшумели симптомите, няма нужда да чакате повече." - препоръчва ученият.

По думите му, независимо от ваксинационния си статус, всички трябва да избягват струпванията на много хора, особено на закрито.

"Отделно, не стойте на закрито, особено, особено ако пък има много хора. Отделно, не стойте на закрито на места, където има голям оборот на хора, дори и в отсъствие на струпване.


Посещавайте само вътрешни пространства, за които знаете със сигурност, че стриктно и ефективно допускат влизане и престой само със зелен сертификат (ако на входа ви искат сертификат, проверяват го внимателно и го сверяват с документ за самоличност, или го сканират с приложение проверяващо истинноста му, то мястото е такова)." - отбелязва Петър Марков.

Той дава и съвети как да се носят маските:

"Носете си маските когато сте на закрито.

- Носете високо предпазващи маски (FFP2).

- Носете си маската правилно върху носа и устата.

- Носете плътно прилепващи маски, които не отзяват по краищата (като вдишате бързо, маската ви трябва да са свива леко към лицето от вакуума който се получава - това показва че въздухът влиза в нея през тъканта, а не покрай маската)!"

По думите му, в ситуацията на предизборна кампания държавата не изпълнява функциите си.

"Държавата и всички политически партии, с минимални изключения напълно са забравили какъв е смисълът на съществуването им. За съжаление никой няма да се погрижи за вас. Трябва да го направите сами.

Не се подвеждайте да вярвате на информационната боза, която тече наоколо! За съжаление преобладаващата "информация", която виждам в пространството, е леко неадекватна в най-добрия случай, но често объркана, или напълно невярна, или дори видимо манипулирана да заблуждава и вреди.

Информирайте се внимателно от официални и авторитетни източници. Помнете: вашето здраве е ваша работа! Не разчитайте друг да се погрижи за вас. Ситуацията е на живот и смърт - съвсем буквално." - заключава ученият.

Новините от днес и със задна дата