четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Зимата настъпва през идната седмица, събота и неделя - последни топли дни за годината

 Как да подготвим автомобила си за зимата - Автошкола Василеви

Зимата приближава с все по-бързи темпове. Предстоящият уикенд се очертава като последният топъл за годината, а още от понеделник-вторник ще се сблъскаме с температури около нулата.   

Днес облачността ще бъде променлива, по-значителна над западната част от страната. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, а в източните райони - югоизточен вятър.

Дневните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса.

През нощта облачността от югозапад ще се увеличи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт. Минималните температури ще бъдат от минус 1 до плюс 4 градуса, по морето с няколко градуса по-високи.

Утре още преди обяд над югозападните и северозападни райони ще завали дъжд, който ще обхване южната част от страната. Около и след обяд ще вали над планините на Южна България, в югоизточните и южни райони. На места там валежите ще са по-значителни.

В планините и източните райони ще духа слаб вятър от юг и югозапад.

Дневните температури ще достигнат от 5-6 градуса на запад и северозапад до 13 на места в източните райони.

В събота ще бъде по-топло, с дневни температури от 12 до 17 градуса. Облачността ще бъде значителна, но валежи са малко вероятни.

В неделя съществена промяна на времето няма да настъпи. Облачността ще бъде значителна, предимно средна и висока и през по-голямата част от деня ще остане без валежи.

Минималните температури ще бъдат от 2 до 7, а дневните - от 11 до 16 в повечето места.

Още през нощта срещу понеделник облачността ще се вплътнява и отначало над югозападните и северозападни, а по-късно на много места в останалата част от страната ще завали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина - до умерен и с него ще започне да нахлува студен въздух.


През деня в понеделник температурите ще са в широки граници: от 5-6 по високите полета на запад до 19 в източната половина на страната. Там вятърът през по-голямата част от деня ще бъде от югозапад, умерен и временно силен. По-късно постепенно и там ще се ориентира от северозапад.

Във вторник ще духа умерен и силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух.

Ще бъде студено, с превалявания от дъжд, по високите места - от сняг. По-съществени валежи ще има над Южна България. Дневните температури ще са от 3 до 8 градуса, но по високите котловини, включително в Софийско, ще останат до около нула градуса.

В сряда облачността ще бъде променлива, често незначителна. Температурите ще се повишат и в Дунавската равнина ще достигнат 11-12 градуса. Там ще духа все още до умерен западен вятър.

Новините от днес и със задна дата