понеделник, 29 ноември 2021 г.

Божанков от БСП разкри заговор на хора от хорото на Радев срещу преговорите за кабинет

 

Хората от хорото на Радев искат БСП да излезе от преговорите за правителство. Ако това се случи, това означава да няма редовен кабинет и страната отново да бъде вкарана в нови избори и хаос, това е безотговорно.

Едни хора искат да употребят Крум Зарков като го хвърлят в битката срещу Нинова, за да няма преговори и правителство, а отново служебен кабинет на Радев и продължаване на дестабилизацията на държавата. 
 
Това заяви в ефира на Нова телевизия Явор Божанков от БСП.

Според Божанков голяма част от вътрешната опозиция в БСП не са участвали в протестите миналата година и не са искали оставката на Гешев. "Единственият протест, в който участва тази група, е срещу ръководството на БСП, единствено оставката на Нинова искаха. Сега искат Нинова да се оттегли и от преговорния екип.

Вътрешните скандали в партията няма да окажат влияние върху съставянето на правителството. Хората от хорото на Радев са готови да саботират собствената си партия и да вкарат страната в нови избори и хаос", добави Божанков.
 
Логично е най-голямата политическа сила, спечелила изборите, да излъчи министър-председател, посочи той в отговор на въпрос дали от партията биха се съгласили лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков да бъде премиер.

„Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика. По-голямата част от нашите предложения са насочени именно натам – актуализация на пенсиите, подкрепа на млади семейства, подкрепа за малкия и средния бизнес в ценовата криза”, каза още той.

Той коментира и очаквания старт на консултациите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет.

„Доколкото знам, разговор за имена за министерски номинации в БСП не е започнал, защото първо финализираме разговорите по политики. Оттам нататък партията ясно е определила преговорен екип и негов лидер, който ще води разговора за конкретни назначения. Този разговор към момента не е воден”, посочи Божанков. И допълни:

„Макар и през последните дни да се чуват гласове от БСП да се сменя лидера на този преговорен екип, той е ясен и това е Корнелия Нинова. Този екип ще участва и в следващия кръг на преговори”.

„Плюс на публичните преговори е, че всичко се видя. Всичко, което ние сме искали и защитавали, е публично и по него няма спор”, каза още Явор Божанков.

„Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Всяка политическа сила трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие", добави той.

 
Чакат ни огромни предизвикателства. Лесно е да избягаш от отговорност и да кажеш – аз ще подкрепям, но няма да участвам, не искайки да носиш негатива. Но хората ни изпратиха с ясен мандат – да съставим правителство без ГЕРБ и ДПС, което ще започне да управлява прозрачно, ще проведе битка с корупцията и ще овладее тези кризи, които в момента тресат страната.“
 
Божанков е на мнение, че два поредни провала на два поредни парламента „са вразумили всички политически сили“.
 
Ситуацията налага да бъдем отговорни, подчерта Явор Божанков и добави, че коалиционните партньори трябва да са стабилни и да се мобилизират.
 
Като плюсове на преговорите с ПП Божанков отбеляза публичността, разговорите по политики на експертно ниво и чак тогава разговорите за персоналния състав на Министерския съвет.
 
"Има една група в БСП, т.нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те искат смяна на преговорния екип и бъдещият екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна.

Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция", коментира още Явор Божанков.
 
Той подчерта, че "дестабилизацията на БСП ще дестабилизира коалицията, а това ще доведе и до нестабилност в държавата“.  
 
Относно заявката на Крум Зарков да влезе в конкуренция за поста с досегашния лидер на партията Божанков изтъкна: 
 
„Ако в БСП има вътрешен избор и то пряк, който иска да се състезава, това му дава уникален шанс да излезе, да премери сили и то без да влиза в договорки с различни лобита.“
 
Ако вътрешният избор бъде запазен, ще бъде чудесно, защото е демократично. Ако бъде отменен и се стигне до договорки между лобита, това ще е връщане назад, смята Явор Божанков.  
 
Крум ми е приятел, хората на Радев искат да го употребят, като го хвърлят в битката срещу Нинова, коментира Божанков заявката на Крум Зарков да се кандидатира за лидерския пост в БСП на предстоящия пряк избор за председател на партията.

Новините от днес и със задна дата