сряда, 10 ноември 2021 г.

Арестуваха и повдигнаха обвинения на 15-годишния, предизвикал автомелето в София

  

                                      Снимка: bTV

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 15-годишeн младеж, попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения и извършил хулигански действия, съобщиха от държавното обвинение.

На 9 ноември около 16,00 часа при управление на лек автомобил, марка "Ауди", в с. Владая, М.А. противозаконно попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения и да извършат проверка, като след подаване на звуков и светлинен сигнал не спрял и увеличил скоростта на управлявания от него автомобил - престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

М.А. е обвинен и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост. След като не се подчинил на полицейско разпореждане, той увеличил скоростта на управлявания от него автомобил, като се движил в лентата за насрещно движение и преминал на червен светофар, с което поставил в опасност живота и здравето на останалите участници в движението и на полицаите и в резултат реализирал ПТП - престъпление по чл. 325, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1 от НК.

В НК се предвижда наказание "лишаване от свобода" за престъпленията, за които М.А. е привлечен към наказателна отговорност.

Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.


Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо М.А", обявиха от прокуратурата.

Посред бял ден във вторник 15-годишният младеж си организира гонка с полицията през половин София, премина 10 кръстовища на червен светофар и потроши десетки автомобили преди да бъде задържан.

При инцидента пострадаха трима души - единият от тях още е в "Пирогов", но в стабилно състояние. Водачът е карал на моменти с около 200 км/ч., а до него е седяла майка му. Пробите за алкохол и наркотици на непълнолетния шофьор са отрицателни.

Новините от днес и със задна дата