сряда, 17 ноември 2021 г.

Благоустрояват пространството между 24 и 25 бл. в „Изгрев“ по програма "Моят град, моят квартал, моята улица"

    Благоустрояват пространството между 24 и 25 бл. в „Изгрев“ по програма

Завършва най-трудоемката част от благоустрояването на пространството между 24 и 25 бл. в к-с „Изгрев“, което се изпълнява в рамките на новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица".

На последните снимки в галерията ще видите, че преди това мястото беше една кална поляна. Обновяването е поискано от местните жители и съгласувано до последния детайл с тях.

Изградена е нова улична мрежа между блоковете. Обособени са 60 паркоместа на тревна фуга. Изградени са нови тротоари. Монтирано е ново улично осветление. Оставена е свободна голяма зелена площ. Там ще бъде насипан допълнително хумус. Ще бъде изпълнен и нов детски кът. Последните изброени дейности остават за догодина, тъй като средствата в тазгодишния общински бюджет вече се изчерпват.

 * За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.


Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. Досега са подадени над 130 заявления. 50 проекта се изпълняват тази година. За останалите кметът ще иска от местния парламент да одобрява финансиране със следващите бюджети на Бургас.

Новините от днес и със задна дата