неделя, 7 ноември 2021 г.

Прокуратура започва проверка за действия на служители на МВР относно несертифицираните 228 машини за гласуване

  

Прокуратурата започва проверка по сигнал от 5 ноември на "Сиела Норма" - вносител на устройствата за машинно гласуване (СУЕМГ) на предстоящите избори, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР, съобщават от държавното обвинение.

В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на Държавна агенция "Национална сигурност", която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия, посочват още от прокуратурата.

Прокурори са връчили писма на представители на ГД "Жандармерия"-МВР, охраняващи склад на "Карго Партнърс", с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

От МВР излязоха с позиция, в която твърдят, че съобщението на прокуратурата е "тенденциозно".

"В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада", пишат от МВР и добавят:

"Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма".

Малко по-късно от фирмата, доставяща машините за гласуване, заявиха, че сигналът за задържаните машини не е срещу служителите на реда, които са изпълнявали заповед.


"Във връзка с изпратеното прессъобщение от Прокуратурата на Република България, че "Сиела Норма" е подала сигнал "за неправомерни действия от страна на служители на МВР" искаме да заявим, че сигналът за задържаните машини не е срещу служителите на реда, които са изпълнявали заповед", се посочва в съобщение на "Сиела Норма", изпратено до медиите.

В сигнала е описано, че на 4 ноември 2021 г. чрез електронна поща е получено писмо с изх. номер ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова и секретаря на ЦИК Севинч Солакова, което съдържа следното уведомление:

"Специализираните устройства за машинно гласуване, които не са част от Договор номер 38 от 19 октомври 2021 г. следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" ЕООД и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът може да бъде освободен. Следва да ни предоставите опис, съдържащ серийните номера на доставените СУЕМГ, които не са предмет на Договор номер 38 от 19 октомври 2021 г., както и да ни уведомите по колко СУЕМГ ще се използват за всяка от посочените от Вас дейности."

С оглед на това, изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров сигнализира компетентните органи за запечатването на устройствата по нареждане на председателя и секретаря на ЦИК, видно от писмото с изх. номер ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., копие от което е адресирано до Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" на МВР, в склада, определен в писмото от председателя и секретаря на ЦИК, собственост на дружеството "Карго Партнер" ЕООД, и достъпът до тях му е отказан.

Наличието или отсъствието на данни за евентуално осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс в конкретния казус може да бъде надлежно установено единствено при съответното разследване в рамките на досъдебно производство и анализ на всички данни и обстоятелства по задържането на тези 228 устройства, се посочва в съобщението на "Сиела Норма".

Новините от днес и със задна дата