неделя, 7 ноември 2021 г.

Ново 20: Децата трябва да дойдат гладни и жадни в училище за К-19 тестовете

 

Много важна информация за тестването на децата. Те не трябва да ядат или пият вода 30 минути преди тестване в училище.

Това е изискването на производителя на тестовете, които ще бъдат ползвани в училищата в общините, където заболеваемостта е 250 на 100 хил. население, обяви министърът на образованието акад. Николай Денков.

В петък бяха доставени тестовете за столицата, а от понеделник те ще бъдат разпределени в 24 района, откъдето училищата ще се снабдяват с тях.

До 12 часа на 8 ноември родителите трябва да подадат заявления дали са съгласни децата им да се тестват в училище. Децата, които няма да се тестват, ще продължат да учат дистанционно, а останалите - в класните стаи.

Министър Денков посочи, че е обявена обществената поръчка и следващите дни се очаква доставка от 1 460 000 тестове, което покрива нуждата поне за един месец за всички деца от 1-ви до 4-ти клас.

Ако дете даде положителен тест в училище, ще трябва да му се издаде направление от личен лекар и да се направи тест в лаборатория. Единствено, ако той е отрицателен, детето ще се върне в клас.


Министърът бе категоричен, че ако в дадено училище или паралелка няма създадена организация за тестването на учениците - дали от учител, родител, или друг непедагогически персонал, съответната паралелка ще се обучава онлайн.

Новините от днес и със задна дата