събота, 6 ноември 2021 г.

Алармираха за 228 нелегални, несертифицирани машини, предполага се, че целта е изборна измама / видео

  

228 машини за гласуване, извън заявената и купена от ЦИК бройка от 1600, са били докарани в охранявания от държавата склад в столицата, където трябва да се пазят останалите. Новите машини обаче са извън обсега на държавната поръчка и извън договора на ЦИК със "Сиела Норма", разкри пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде извънреден брифинг от мястото, където са били видени да се разтоварват кашоните с допълнителните устройства. 

Борисов показа и писмото на ЦИК до ДАНС, в което от комисията питат спецагенцията какви са тези машини и уточняват, че те не са ги поръчвали. 

"ЦИК са пратили писмо до ДАНС да питат как са влезли машините. ЦИК уведомява ДАНС, че в склада са пристигнали машини, които не са част от доставката по договора между ЦИК и "Сиела Норма", и не е известно тяхното предназначение", цитира писмото на комисията лидерът на ГЕРБ пред медиите. 

"В този склад се съхраняват машините, с които трябва да гласуваме на 14-ти ноември. Аз твърдя, че извън тези машини има 228 някакви други, които са дошли тук. Минали са през митницата и са в същия склад, където трябва да са останалите машини узаконени". И добави: "Тихомълком са докарани".

От ГЕРБ изказаха опасения, че с тези машини може да се извършат злоупотреби. Борисов съзря "костинбродски сценарий" и обяви: "За мен изборите вече са компрометирани. 228 машини, извън обществената поръчка, се появяват със същия клас, които са абсолютно идентични", смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов разкри, че той е бил сигнализиран за възможността от манипулация на вота от "нелегалните машини" от "честни и почтени служители в МВР", които вчера са останали "възмутени от поведението на вътрешния министър Бойко Рашков".

Машините, по думите на Борисов, "са абсолютно идентични, само слагаш флашката и ти излизат 1000 гласа".


"228 машини по хиляда гласа правят 228 000 гласа - една парламентарна група. Неслучайно едни партии - едната от тях се врътна, когато искахме да се броят така наречените контролни талони от машините", добави още той.

"С тези машини могат да правят, каквото си поискат. Само да не излязат с номера, че са я за Грузия, я за Албания, я за резервни части. Те нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Неслучайно не искаха да броим разписки от машините. Партиите на Радев са си знаели, че имат 228 машини и могат да си вкарат данните", вметна лидерът на ГЕРБ. От партията попитаха каква е целта и настояха властите да дадат обяснение за машините, като на първо място Борисов настоя да отговори вътрешният министър от служебния кабинет на Румен Радев, защото "неговият началник на предизборния щаб се казва Бойко Рашков и той отговаря за изборите".

Той уточни още, че в момента, в който от ГЕРБ са пуснали прессъобщение до медиите за извънредното изявление от мястото на склада, е настанало раздвижване в района, машините са били прибрани, а камион е отпътувал, ескортиран от кола на Жандармерията.

Борисов обаче изпратил екип преди това и успели да заснемат товаренето на машините, а снимките бяха показани на журналистите.

Новините от днес и със задна дата