понеделник, 22 ноември 2021 г.

Д-р Ботев: В България вече има лекарство, което е 100% ефективно срещу К-19

 

"Лекуването е правилен протокол, а не едно лекарство. В България всеки търси лекарство чудо. Такова нещо няма", коментира пред Bulgaria ON AIR хематологът д-р Чавдар Ботев в изборното студио "Избори: трето действие". 

По думите му "proning" позата трябва да се прави във всички отделения и намалява смъртността в 64% от случаите. 

"На повечето места не се прави, а причината за това е, че изисква доста големи усилия от персонала. Ще ви кажа и каква зодия е това заболяване. То е зодия рак, защото трябва да правиш всичко обратно на логиката на лекаря", обясни д-р Ботев.

"В България в момента идва ерата на инхибиторите. Това е "Merk" лекарството с 50% ефективност. Но ние в България имаме лекарство, което има 100% ефективност в досегашните клинични проучвания. То е регистрирано като хранителна добавка. Казва се "Аретимик съпорт" и "Аретимик рескю", и е одобрено в Европа за лечение на Ковид-19. Минало е Фаза 2 и е продължило вече като лекарство под името "Симетър". В Индия се строи огромен завод за това нещо, в САЩ също. В Малта се построи завод и се пусна в експлоатация на 16 ноември. Ние имаме лекарство", заяви лекарят.

Според него то трябва да се вземе в контекста на протокола във всички фази на Ковид-19.

"Ние го дадохме на хора, които са в болнична обстановка. Дадохме го на петима пациенти, които отиваха към интубация и петимата излязоха", поясни д-р Ботев и добави, че лекарството е изцяло на биологична основа. 


"Едната от съставките - куркума, не се резорбира изобщо. Другата съставка е тамян, който има невероятно силни антивирусни свойства и третата съставка е артемизин и витамин С", каза още хематологът.

"Аз съм готов да помогна с всичко, което мога и знам. Надявам се сега като професор да ме чуят", подчерта д-р Ботев.

"По последни изследвания не е хубаво да се дава парацетамол като сваляме температурата", поясни той.

Новините от днес и със задна дата