понеделник, 22 ноември 2021 г.

Охрана изведе Лютви Местан от съдебната зала след скандал

  

                                       Снимка: БТА

 Охрана изведе Лютви Местан от залата на окръжния съд в Кърджали, където се гледа поредното заседание по делото за катастрофата, станала край момчилградското село Загорско, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г.

При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа".

Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото ѝ братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Делото се гледа за втори път от Окръжния съд в Кърджали, след като миналата година първият състав го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила.

Днес в съдебната зала Лютви Местан беше предупреден от съдията Георги Милушев няколко пъти да не нарушава реда в залата, за да не бъде отстранен от заседание. До изгонването на бившият политик се стигна, след като той започна да задава многобройни въпроси на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза за катастрофата.


"Достатъчен ми е прокурорския произвол, за да бъда подложен и на съдебен", репликира Лютви Местан съдията, който поиска да престане с въпросите, цитиран от "24 часа". Магистратът призова бившия политик да напусне залата, а след като не го направи, Местан беше изведен от съдебната охрана.

Последва реакция на защитниците на обвиняемия, които поискаха съдията и съдебният състав да си направят отвод с мотив, че са нарушени правата на клиента им.

След кратко заседание искането беше отхвърлено с мотив, че то е неоснователно, необосновано и в противоречие на закона. 

Заседанието по делото, продължаващо повече от 4 часа, бе възобновено, като в залата отново бе поканен Лютви Местан. От призованите трима свидетели се явиха двама - собственикът на управлявания от Лютви Местан автомобил и единият от двамата лекари от Пловдив, озовали се случайно на местопроизшествието. В съдебна зала отново не се яви д-р Петър Панайотов, оказал първа помощ на починалото пеленаче. 

Като мотив да не присъства той е посочил, че се притеснява да напуска града, в който живее в условията на пандемията от COVID-19, стана ясно по време на заседанието. С оглед важността на свидетеля, съдът реши, че той отново ще бъде привикан по надлежния ред, след което ще бъдат търсени и други варианти за осъществяване на показанията му, единият от които видеоконферентна връзка.

В хода на заседанието бяха изслушани и вещите лица, направили петорната авто-техническа експертиза. Те отговориха на десетки адвокатски въпроси на обвинение и защита.

Във времето в което Лютви Местан бе отстранен от съдебна зала, той коментира пред журналисти, че ще си потърси правата в съда. "Това дело няма да свърши в тази пленарна зала. Аз ще заведа дела и срещу прокурори, за престъпления срещу правосъдието. Ще заведа дела срещу свидетели, които разпитахме, които откровено лъжествидетелстваха", каза още Местан.

Новините от днес и със задна дата