четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Facebook сменя името си на Meta (видео)

  

Facebook сменя името си на Meta. Промяната обаче е на корпоративно ниво, като брандът Facebook ще остане да съществува непроменен, но под шапката на Meta, разкри собственикът на най-голямата социална мрежа в света, Марк Зукърбърг.

Ребрандирането не е новост в технологичната индустрия. Преди няколко години Google създаде компания-майка, наречена Alphabet, за която бранда Google е само един от многото под нейния чадър. По същия начин социалната мрежа Facebook ще е под чадъра на Meta.

Марк Зукърбърг притежава още Instagram, WhatsApp, Messenger и компанията за виртуална реалност Oculus.

Според наблюдатели ребрандирането е част от амбициите на компанията да създаде "метавселена" - виртуална реалност, която премахва границите между физическия и цифровия свят.

Новото име сигнализира, че именно метавселената, а не facebook, ще е основният фокус на технологичният гигант.

Смяната на името се разглежда и като опит за подобряване на имиджа на фона на скандали и критики за бизнес практиките на "Фейсбук".


Ребрандирането е част от усилията за промяна на репутацията на Facebook и обръщане на страницата.

През последният месец социалната мрежа бе обвинена, че поставя печалбите пред хората, както и че знае за вредните ефекти от употребата ѝ от тийнейджъри, но не прави нищо.

Към Facebook бяха отправени нови обвинения и че не прави нищо съществено в борбата с екстремизма и езика на омразата онлайн. Само преди ден Марк Зукърбърг и жена му - Присила Чан бяха обвинени и в сексуален тормоз.

Новините от днес и със задна дата