петък, 29 октомври 2021 г.

България е на първо място по смъртност от инсулти

  

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на първо място в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Темата коментира пред БНР доц. Росен Калпачки, началник на неврологичното отделение в болница "Света Анна".

По думите му, по отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма, категоричен бе неврологът.

Причините са комплексни. Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че ние сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията, каза той.


Неврологът обясни, че първите симптоми на мозъчен кръвоизлив са няколко - внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас, внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка и внезапно нарушение на говора.

Обикновено хора, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Това, което трябва да направят близките при съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа, уточни доц. Калпачки.

Всяка болница, в която бъде заведен, дори на най-подготвената трябва от половин до един час време, за да може да организира лечението. Реално хората разполагат с около три часа.

Новините от днес и със задна дата