четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Проф. Петрова: Ако не овладеем пандемията, може да стигнем и до 1000 жертви на ден

  

                                          Снимка: БТА

Политиците не могат да си позволяват да казват, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Това заяви директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова.

"Като че ли на българския народ му трябваше много основателна причина, за да се ваксинира, това беше зеленият сертификат", коментира проф. Петрова и добави, че е необходима качествена кампания, която да доведе до по-висок интерес към ваксинацията:

"Така политиците подлагат на риск стотици хора, които се колебаят, и заради такова изказване не отиват да се ваксинират и така рискуват живота си. ... Не можем да овладеем нито броя заразени, нито високата смъртност заради продължаващото желание на политиците да спечелят техния електорат".

"Можеше обществото да послуша учените и лекарите и да започне ваксинационната кампания много по-рано. ... Традиционно сме били образована нация, която разчита на ваксинирането като превенция на тежките заболявания".


Според нея въвеждането на здравен сертификат е логично, защото то последва това решение в много европейски страни. Тя подчерта, че по този начин можем да се предпазим.

Тя подчерта, че наличието на фалшиви сертификати в България изкривява статистиката за заразени и починали хора, които са били с поставени ваксини, защото не е ясно дали те наистина са били ваксинирани.

Тя даде пример със страни, в които ваксинационното покритие е върху 70-80% от населението, където вече животът се връща към нормалното.

По думите ѝ, ако вълната продължи да се изкачва, а заедно с нея и тенденцията на висока смъртност, може да се стигне до 1000 жертви на коронавируса на ден.

"Единствено със сериозна ваксинационна кампания, спазване на мерките и карантиниране на заразените можем да се справим".

Новините от днес и със задна дата