събота, 2 октомври 2021 г.

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона, поразена от коронавируса

  

До ноември България ще бъде изцяло в "тъмночервената" зона. Това прогнозира пред Нова телевизия Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет. Според него здравната ни система отново няма да издържи на натиска.

"Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния , където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така, че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки", уточни той.

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви математикът. "След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час", заяви Томов.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

Същевременно заместник-директорът на медицински дейности на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Ивелина Георгиева коментира пред БНР, че желаещите да се ваксинират от началото на септември насам са почти еднакъв брой всеки ден, а от обявяването на томболата на Министерство на здравеопазването за подаръци за имунизирани до този момент наплив все още няма.

"Всеки един подход , ако може да накара и още един човек да се ваксинира. В последните няколко месеца има спад в сравнение с това, което беше през пролетта. Средно на ден минават между 150 и 200 човека в най добрите дни.", обясни д-р Георгиева.

Новините от днес и със задна дата