вторник, 26 октомври 2021 г.

Преболедували вируса повторно остават извън регистъра и без сертификат

  

За нови казуси на преболедували хора, които не могат да изтеглят зелените си сертификати съобщава Нова тв.

Пред регионални здравни инспекции в столицата и в други големи градове и през днешния ден се извиха опашки от десетки, попаднали в тази ситуация. А най-честите причини - неправилно въведени данни по веригата от личните лекари, лабораториите и лечебните заведения - до Единната система.

Основният проблем, с който се сблъскват в здравните инспекции, е грешно въведен телефонен номер, заради което на практика не може да се изтегли сертификатът.

И през днешния ден имаше сигнали на преболедували, които не са въведени в системата и не могат да се възползват от едногодишния си сертификат. Причините са различни - в някои случаи е липса на въведен телефон в регистъра, в други пък - заразени са били вписвани с домашен телефон, на който сега обаче няма как да получат SMS за валидация. 

Оказа се, че и всеки, който е повторно заразен или има няколко позитивни теста, фигурира в системата само с първия въведен позитивен тест, а неговата валидност може вече да е изтекла.

На опашката от десетки преболедували, които не могат да получат зелен сертификат, е и Тодор. Той се разболява от COVID-19 през август и влиза в болница. Въпреки това го няма в системата.

"Вероятно от самата болница просто не са въведени нашите номера, тъй като ние оставихме телефон за контакт с наш близък при лошо стечение на обстоятелствата, те допуснаха, че с него ще стане. Но като го въведохме, не стана и с него. Те допуснаха, че най-вероятно не са въвели нито един от номерата", споделя мъжът.


През март бащата на Христа е карантиниран не с мобилен, а с домашен телефон. Сега няма сертификат. Причината - на домашния телефон няма как да получи SMS за валидация.

"Вариантът е да се свържем по телефона, за да променят домашния телефон на GSM или, доколкото разбирам, да се реди на огромни опашки пред РЗИ", казва тя. Да се свърже с РЗИ на посочените телефони обаче се оказва невъзможно.

Новините от днес и със задна дата