вторник, 26 октомври 2021 г.

Проф. Рачев притеснен, направи дългосрочна прогноза за зимата

  

Хубаво и спокойно време ни очаква през следващите дни, това обясни в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

Той изказа мнение относно изтеглянето на заседналия кораб Вера Су, късно снощи:
"Ние сме морска държава и не разбрах как за 36 дни нищо не направихме с този кораб, ето дойдоха хората от чужбина и си свършиха работата. Хубавото е, че беше в летния сезон това, че заседна там, една част от кармида изтече, но имаме сравнително слаба част от замърсяване на морето, като се сетим, че Дунав се влива сравнително близо, нямаше разлив и на нефтени продукти, знаем, че то се самопочиства.

Очакваме морето да се възстанови до пролетта, ще се върнат показателите, които има това чисто място, убеден съм.

Вижда се че морето е доста спокойно. До довечера кораба ще е до Варна, където ще видят какво ще го правят.  

Последни дни на октомври и ето го високото атмосферно налягане. България ще е под влиянието на този антициклон, който най-силно се изявява в Сицилия и  Катания, сега няма пожари, но има наводнения заради  този циклон.
Той ще определя времето още няколко дни там.

У нас хубаво и спокойно време ни очаква, първият скереж падна знаете - любимото на всички жени действие рано сутрин да стържат лед от стъклото. След Димитровден, когато е сиромашкото лято в Стара Загора максималните температурите ще са между 10 и 15 градуса.


В София знаем - котловинен релеф и там температурите ще са отрицателни, с леко повишение на 3-ти и 4-ти ноември ще има затопляне. На 6-и ноември обаче има вероятност за нахлуване на по-хладен въздух.
 
Ноември има аномалия на температурата над целия европейски район. Половин един градус по-топло от нормалното ще бъде, което е добре, защото октомври го изпращаме като студен за цяла България, това е трети студен октомври за няколко години, което е рядкост.
 
Ако разгледаме картите на целия европейски континент през октомври, в България е по-сухо от нормалното, а го изпращаме с 4 пъти повече валежи.
 
Не ни очаква сериозна студена зима, категоричен е той.

Прогнозата за декември, януари и февруари е с един градус повече от нормалното за сезона, т. е. малко по-топла и дъждовна зима ни чака.

Декември, януари и февруари температурите ще са нормални - с зимни валежи, ще си има всички атрибути на зимата, а валежите ще са в рамките на нормалното.
 
Прогнозата за Европа е, че в Италия, целите Балкани и Егейското крайбрежие на Турция ще са под влиянието на циклон след циклон с много дъжд.

Притеснявам се за туристическия зимен сезон, влизаме в много червено ниво, Германия ни въвежда тестове, същото важи и за хората, които ще пътуват тук на почивка, но всички ограничения водят до загуба на пари, надяваме се Министерството да се събуди, защото то проспа 2 месеца, обясни Георги Рачев.

Новините от днес и със задна дата