петък, 8 октомври 2021 г.

Голям спад в позицията на България по конкурентоспособност по време на управлението служебното правителство

 Правителство на Стефан Янев 1 – Уикипедия

България показва спад с 5 позиции спрямо миналата година по отношение конкурентоспособност – сочи изследване на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта, базиран в Лозана, за 2021 г.

Институтът цитира и основните предизвикателства пред България, свързани с политическа нестабилност, нисък процент на ваксинация срещу Covid-19, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование в съчетание с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, и не на последно място, проблема с корупцията, която е силно преобладаваща и към настоящия момент.

Любомир Левичаров, икономически анализатор от БТПП, коментира пред БНР "диагнозата" на Швейцарския институт:

"За БТПП е много важно партньорството ни с този институт, защото той е един от водещите изследователски центрове в световните класации за обучение на мениджъри. За първа година палатата участва пряко в изследването на световната конкурентоспособност за 2021 – като участваме в подготовката на проучването на територията на страната, селекцията от фирмите и координацията на цялото проучване. Проучването оценява готовността на всяка една страна за нейния просперитет. За съжаление през последните няколко месеца на 2021 г. България заема 53-то място от общо 64 държави и показва силен спад спрямо миналата година."

Новините от днес и със задна дата