петък, 8 октомври 2021 г.

Бургаската прокуратура повдигна обвинение срещу частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев

 

След 3 години разследване Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев за публичната продажба на либийския танкер "Бадр".

Той е обвинен в длъжностно престъпление. След две дисциплинарни производства, с решение на ВКС отново заради случая с танкера "Бадр", Тотко Колев беше лишен от права за общо 7 години.

Сложността на делото и извършването на множество процесуални и следствени действия, включително и в чужбина, забавиха с години разследването на случая с продажбата на либийския танкер "Бадр", който беше придобит от търговското дружество "Булгаргеомин", а заради смяната на собствеността либийската държава обвини страната ни в пиратство, припомня БНР.

Най-сериозното нарушение, в което е признат за виновен частният съдебен изпълнител Тотко Колев, е, че е пренебрегнал съдебно решение, за да проведе публичната продажба на танкера, уточниха от прокуратурата още в самото начало на разследване на случая.

При старта на делото самият Тотко Колев каза:

"Аз не намирам скандал в едни гражданско-правни отношения, които се решават в съда, така че скандалът после беше раздухан по-скоро не от фактите, които са се случили в производството. В самата публична продан аз не виждам никакви нарушения, тя нито в момента е отменена, нито има акт, който да отменя продажбата".

Междувременно плавателният съд три пъти смени собствеността, името и флага си. Последният собственик на танкера е израелското дружество "Ливиа марин сървисиз", а името му от "Бадр" е променено на "Мариам".

Новините от днес и със задна дата