петък, 29 октомври 2021 г.

Бензин и дизел поскъпват още

  

Горивата ще поскъпнат с още около 10 ст. до края на годината, прогнозират търговци. Тенденцията в ръста на цените се дължи на по-скъпия петрол на международните пазари.

По коледните и новогодишните празници литър от най-масовия бензин ще се продава за около 2,50 лв. Увеличение в цената ще има и при дизела и автогаза. Само през последния месец горивата са поскъпнали средно между 5 и 6%.  

„Пазарът започна да се стабилизира, търсенето започна да се увеличава и стойностите нараснаха драстично, ако не се лъжа, 50 долара за барел, те достигнаха настоящите около 86. Така че виждате, че това е едно сериозно поскъпване, което и процентно се отразява в цените на бензиноколонките“,  коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР.

Тенденцията нагоре се диктува от цените на петрола на международните пазари и най-вероятно ще остане такава в месеците поне до края на годината.

 
„Около коледните празници цените на горивата може би ще достигнат наистина 2,50-2,51, но това са нормалните ситуации на пазара в момента в страната“, посочи още Бенчев.

Новините от днес и със задна дата